Final de semestru (RO)
Mi-am încheiat „primul semestru” în training cu două evenimente de care mă simt foarte ataşat sufleteşte, pentru că au legătură cu tineretul. Şi, deşi eu cred că trainingul de care avem nevoie în societatea românească nu se referă deloc la tineri, ci la adulţi, nu refuz niciodată să stau de vorbă cu elevi sau studenţi. E o promisiune pe care (mi-)am făcut-o acum vreo 20 de ani—şi nu mă dau la o parte, decât dacă nu reuşesc să-mi fac timp (ceea ce se-ntâmplă foarte rar).
La FFIR, am ajuns şi anul trecut, tot din partea GlobalFocus. Şcoala de vară „Astra,” ataşată festivalului, e o încântare! [La partea de organizare am un pic de cârcotit, dar o fac în privat, oferind soluţii.] Combinaţia de instrumente educative este excelentă: proiecţii de film, dezbateri cu experţi, ateliere interactive, prelegeri academice şi jocuri de strategie, plus concerte de muzică angajată, „cu mesaj.” Totul într-o formulă de participare care nu ţine cont de diferenţele de vârstă dintre liceeni şi studenţi, ci le facilitează socializarea, schimbul de experienţă şi deschiderea orizonturilor.
Festivalul de la Râşnov a împlinit 10 ani, dacă am înţeles eu bine. Îi urez să se facă şi mai mare, că merită! Oricum, anul ăsta a reuşit să marcheze 30 de ani de la Zidul Berlinului, câte 50 de ani de la aselenizare şi de la Woodstock, respectiv 70 de ani de NATO. I-a lipsit doar marcarea a 40 de ani de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European 😛 Dar eu m-am simţit fantastic de bine discutând, cu participanţii de la şcoala de vară, despre alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019. Sigur că am făcut o legătură şi cu Telegraful Electoral, pentru că pregătim podcasturi noi 😉
Cu o săptămână mai devreme, am fost la Camp Kennedy, pentru a treia oară. Dacă socotim şi precursorul, adică Funky Summer Camp din 2016, atunci chiar pentru a patra oară. Acolo, am întânit doar liceeni, pentru că studenţii nu sunt eligibili. Iar instrumentele educative includ vizite de studiu la instituţii publice, pe lângă ateliere şi prelegeri. [Pentru micile cârcoteli şi soluţiile aferente, tot în privat voi comunica.] Eu am avut bucuria de-a discuta cu participanţii despre politici publice şi bună guvernare, folosind drept pretext pilda lui Cincinnatus (pentru care-i mulţumesc profesorului Valeriu Stoica). Şi n-am ratat ocazia să fac o legătură cu proiectul de pe Udemy 😉
Urmează o toamnă agitată, sunt convins. Subiecte de discutat aici, pe blog, am deja o tolbă-ntreagă. Numa' să nu mă lovească lenea, c-aşa mi se-ntâmplă, uneori, la început de vacanţă 😛 În cel mai rău caz, ne vedem pe la proiecţiile filmului Oamenii Dreptăţii, că sunt deja planificate la Sinaia, Constanţa, Bacău, Piteşti, Curtea de Argeş, Piatra Neamţ, Sibiu... O vară plăcută, tuturor!
sursa foto: Dana Grigore, 2017 (Cincinnatti, Ohio)