Finanțarea partidelor și campaniilor (RO, frământat)
Azi, Camera Deputaților ar putea da votul final pe proiectul de lege privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, un subiect care a intrat în preocupările mele de când m-am alăturat Campaniei Politică fără Bariere.
sursa foto: o colegă din Politică fără Bariere
Foarte sintetic, eu cred că-n acest proiect sunt 3 mari categorii de vulnerabilități:
- strict din perspectiva partidelor locale (pe care le susținem prin PfB), pragurile de decontare (3%) și subvenționare (5%) sunt prea ridicate, de unde rezultă că doar partidele „județene” ar putea aspira să reziste în noul mediu politic, prefigurat de noua reglementare;
- din perspectiva sistemului de partide și instituții, limitele prevăzute pentru împrumuturi sunt prea ridicate, ceea ce va ușura, întrucâtva, sarcina AEP, dar le va da mari bătăi de cap celor de la ANI și DNA, respectiv politicienilor înșiși, pentru că tentația va fi mare;
- din perspectiva conformității cu recomandarile GRECO, nu va fi deloc bine dacă nu sunt respectate la punct și virgulă comentariile și propunerile făcute de MJ (vezi .pdf scanat), prin biroul de prevenire a criminalității, că mai ales împrumuturile și donațiile vor fi sub lupă.
Mi-e teamă că aceste vulnerabilități nu vor putea fi corectate azi, dacă se ajunge la vot final 🙁 Comisia comună a lucrat pe acest proiect foarte din scurt și foarte opac, pe un set de idei lansate în 24 februarie și deja adoptate până în 3 martie, iar asupra acelor idei a existat un fel de consens politic că nu vor mai suferi modificari. Vestea buna, însă, este că această lege nu-i neapărat ținută să respecte calendarul decis de CCR (adoptare cu un an înainte de alegeri), ci poate intra în logica modificărilor fiscale (să intre în vigoare la 31 decembrie, în anul dinaintea alegerilor). Vestea proastă, totuși, este că această lege intră în evaluarea GRECO, unde are deja statut de restanță.
În rest, să ne lămurim: legea are prevederi mult mai bune decât ce-am avut, mai bine zis decât ce-avem acum; doar că eu îmi doresc să fie cea mai bună lege 😛 Ca să poată fi ușor implementată, iar finanțările să fie ușor de monitorizat!