Ghid pentru partidele noi (RO, electoral)
Am început să scriu acest Ghid pentru înființarea unui partid și participarea în alegeri (html și pdf), pentru că sunt pasionat de administrația locală și pentru că-mi pasă de democrația locală, pe care o consider mult mai importantă decât guvernarea de la centru. Pentru că eram implicat în procesul de modificare a legilor electorale, alături de Campania Politică fără Bariere și pentru că stagiara noastră, Ioana, a-nceput să-mi pună întrebări.
desen realizat de mine în martie 2015; ilustrație în Campania Politică fără Bariere
Participarea în alegerile locale nu-i așa de simplă cum crede lumea! Trebuie să pui cap la cap o mulțime de prevederi legale, din legi diferite. Partidele nou-înființate, mai ales cele cu proiecte legate strict numai de nivelul administrației locale dintr-o comună sau un județ, au de înfruntat multe piedici, presărate de parlamentari, cu generozitate, printre articolele din 4-5 legi diferite.
Constrângerea cea mai dificilă se referă la depunerea de candidaturi în două campanii electorale succesive. În alegerile locale, trebuie să strângi semnături de susținere și să depui liste de candidați în 75 de localități și/sau județe. În alegerile parlamentare, trebuie să strângi semnături de susținere pentru o listă completă de candidați într-un județ (fie pentru Senat, fie pentru Camera Deputaților) sau pentru liste incomplete de candidați în 3 județe.
Astfel, legislația în vigoare face ca democrația locală să fie contaminată de practicile de la nivel central, ceea ce mie mi se pare profund greșit. Îmi doresc un proces invers, în care democrația locală să fie consolidată, iar de-acolo să crească și să se contureze lideri veritabili, care ar putea deveni politicieni de anvergură națională. Sper că, în 2017, Parlamentul nou-ales va începe lucrul la Codul electoral, iar deficiențele din reglementările de acum vor putea fi corectate până la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019.
PS Colegii de la Republica au reflectat lansarea Ghidului, iar PoliticScan a găzduit un articol de opinie foarte relevant pentru finanțarea partidelor. Uitându-mă cu atenție pe varianta tipărită a Ghidului, am găsit o eroare de redactare la finalul pag. 26: corect este „veți ști_” 🙂