Soare, ploaie și vânt (RO)
Sâmbătă, pe la 12, am prins un moment cu un soare strălucitor! Și mi-a prins tare bine momentul ăla, pentru că tocmai ieșisem în pauză. Mai exact, pauza celei de-a doua ediții a evenimentului „Oamenii Dreptății.” Imediat după un scurt-metraj tulburător. Pauza a fost chiar foarte bine programată. Soarele m-a ajutat să mă adun, mi-a încărcat bateriile. În restul zilei, a plouat mărunt. Exact ploaia aia despre care am învățat în copilărie, la școală, că e necesară pentru o recoltă bună în primăvara anului viitor. Apoi, spre seară, a bătut vântul, puternic și constant. Un vânt rece și tăios. Perfect potrivit cu gândurile despre schimbarea care se-ntâmplă chiar sub ochii noștri.
Într-un fel, am retrăit senzația de-acum doi ani, aceea cu sufletul transformat în bomboană fondantă. Dar altfel. M-a impresionat din nou senzația de păun care-și deschide coada. Însă în alt fel decât acum 2 ani. Sâmbătă, pe întreg parcursul spectacolului, am simțit că nu e doar o simplă împăunare. Am văzut, de fapt, o marcă a maturității. Poate că de-aici, din această «maturitate», mi-a venit și senzația că acest spectacol are legătură cu iluminarea, cu prosperitatea, cu schimbarea. N-am de gând să devin mistic, nici să pun pe umerii comunității Lideri pentru Justiție o povară mai mare decât poate duce, nici să-i transform ori să-i portretizez drept idoli pe membrii comunității, că nu e cazul! Dar eu am simțit «puterea comunității» de-a lungul întregii zile!
România trece, de câțiva ani, prin niște frământări teribil de aspre—iar oamenii de pe scenă mi-au transmis o stare de calm și multă căldură sufletească. Da, la vârful majorității covârșitoare a instituțiilor statului român se află niște decidenți obsedați de-a păstra lucrurile așa cum sunt, ori chiar de-a le întoarce un pic înapoi. Pentru că așa știu ei, doar așa se descurcă ei, decidenții întunecați pe care-i avem—exploatând trecutul și prezentul în beneficiu personal. Prin contrast, de partea luminoasă a forței, am văzut pe scena spectacolului de sâmbătă niște oameni atenți la cum va arăta viitorul nostru împreună. Am văzut oameni preocupați de durere și suferință—dorind să le curme de la rădăcină, să facă lumină; oameni cărora nu le e teamă să privească adevărul hîd în față—vrând să știe exact cu ce se confruntă; oameni interesați activ de fericirea celor din jur—năzuind să aducă bunăstare și stare-de-bine în casele și-n sufletele oamenilor obișnuiți.
Așa am simțit eu soarele și ploaia de sâmbătă, prin prisma evenimentului „Oamenii Dreptății. Puterea Comunității.” Dar vântul? Ei, bine, abia către seară, la ceremonia de absolvire a generațiilor 11 și 12 din programul Lideri pentru Justiție, am conștientizat și de unde vine schimbarea. Abia aici cred că merită să presar un pic de misticism—mai degrabă, de mitologie: Mama Geea e în suferință, așa că ne transmite prin toate canalele că are nevoie de vindecare. Noi, oamenii, la rândul nostru, ne găsim într-un alt fel de suferință, așa că ne transmitem unii altora că avem nevoie de o (re)naștere. Schimbarea va ven vine din împreunarea om-natură, care e deja în curs și nu poate fi oprită. Mie îmi dă speranță și încredere.
Totul va fi bine, pentru că avem valori și principii care ne ajută să ne croim un nou drum. În anii ce vin, sper să am ocazia să scriu și despre foc, nu doar despre soare, ploaie și vânt. Acum, focul arde mocnit. Dar eu tocmai i-am simțit (din nou) căldura și dulceața de bomboană fondantă, așa că știu sigur că se va aprinde!
PS Zilele-astea, comunitatea Lideri pentru Justiție va publica înregistrările de la „Oamenii Dreptății. Puterea Comunității” pe canalele de YouTube și Facebook. Banii adunați din biletele de la spectacol merg înspre înființarea și dotarea unei camere de audiere a minorilor la Judecătoria Bistrița. Vă îndemn și pe voi, cititorii mei, să faceți o donație în contul RO96RNCB0075122958810001 al Asociației LiderJust. Cine știe, dacă s-or aduna mai mulți bani, poate mai facem o cameră de audiere a minorilor și la o altă judecătorie din țară—sau la un parchet ori la o secție de poliție ♥
sursa ilustrației: Facebook/Oamenii Dreptății