Retrospectivă (RO)
Pentru ultimul episod din acest an al podcastului Rule of Law Rules în limba română, am convenit cu Paul să facem schimb de locuri și de roluri. Dar am convenit treaba asta încă de la începutul lunii august 😉 Și convenția a fost să nu-mi dezvăluie întrebările înainte de înregistrare, tocmai pentru ca discuția noastră să curgă natural. Exact la fel am făcut eu, de-a lungul anului, cu (aproape) toți ceilalți invitați. (Au existat foarte puține excepții, atunci când a fost nevoie de aprobări de la unele instituții, mai scorțoase, ori atunci când chiar nu mă cunoșteam deloc cu invitații.) Cert e că mi-a plăcut tare mult conversația cu Paul, despre pandemie și justiție (ep. 11a), respectiv despre cetățenie și guvernare (ep. 11b). Și m-a surprins extrem de plăcut întâlnirea cu peștișorul de aur, de la final 😉 Audiție plăcută! Podcastul nostru e disponibil pe Google, Apple, Spotify, Audible sau Deezer 😉
p & j | c & g |
---|---|
Episodul 11a: Pandemie și Justiție
Statistic, începând din luna martie, primul sezon al podcastului nostru a însemnat (sau a însumat) 20 de zile de miercuri, în care v-am pus la dispoziție câte un material audio cu durata medie de 27 de minute fiecare. Adică, până acum, circa 9 ore de conversație—la care mai adăugăm episodul de miercurea viitoare. Invitații noștri din primul sezon au fost 6 femei și 6 bărbați, alături de care am acoperit subiecte privind «statul de drept» din vreo 15 țări unde locuiesc și muncesc vorbitori de limbă română—unele în interiorul, altele în afara Uniunii Europene. Sperăm că vă sunt utile, sperăm că v-am făcut cunoștință cu oameni de la care chiar aveți ce învăța!
Noutatea absolută a ultimului episod al sezonului este că Paul și Codru au făcut schimb de roluri și de locuri. Paul Chioveanu a ieșit din spatele „mesei de montaj,” a preluat rolul de gazdă și l-a luat la întrebări chiar pe Codru Vrabie. Convenția dintre ei doi a fost că Paul nu i-a dezvăluit lui Codru nicio întrebare, astfel încât conversația să fie naturală, să nu fie nimic pregătit dinainte—exact așa cum a făcut Codru cu (aproape) toți ceilalți invitați.
Prima parte a conversației trece în revistă modul în care pandemia și zvârcolelile politice din ultimii 2 ani au afectat organizarea și funcționarea Justiției, dezvoltarea strategică a sectorului judiciar, dar și restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești (în starea de alertă impusă de pandemie). Dincolo de cadrul strategic, afectat negativ de inabilitățile demnitarilor și înalților funcționari, Paul îl zgândărește pe Codru să discute și despre Cazul Roșu. Concluzia extrasă din acest caz este că, dincolo de ce fac politicienii, chiar și oamenii legii (avocați, procurori și judecători), prin propriile lor acțiuni nesăbuite, pot produce deficiențe dureroase ale sistemului de justiție.
În partea a doua (episodul 11b de miercurea viitoare), Paul și Codru discută despre cetățenie și guvernare (conexiunile dintre oamenii obișnuiți și instituțiile care ar trebui să-i deservească), respectiv despre ce putem aștepta în următorul sezon. În această primă parte a discuției, Paul și Codru folosesc următoarele cuvinte și expresii în limba engleză:
- switch înseamnă (în acest context) schimb de locuri, rocadă sau înlocuire reciprocă;
- upgrade înseamnă îmbunătățire calitativă a unui program informatic (software), de obicei prin publicarea unei noi versiuni;
- patch e un termen tehnic, tot din informatică: un fel de petic sau de bandaj, o adăugire măruntă, care acoperă o mică defecțiune (sau aduce o îmbunătățire minimală) în funcționarea unui software.
Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită (în mod obișnuit) de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal:
- rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
- Take Me to the Depths (de Midnight North), disponibilă în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.
Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie a Zeiței Justiției—statuie situată în Piața Römerberg din Frankfurt pe Main, Germania; fotografia de fundal este reutilizată cu acordul explicit al dlui Mihnea Dumitru de la Asociația Curaj Înainte.
Episodul 11b: Cetățenie și Guvernare
În a doua parte a conversației din ultimul episod al anului 2021, Paul Chioveanu întreabă despre evoluțiile din societate. Codru Vrabie caută (din greu) să scoată în evidență mai ales lucrurile bune și schimbările pozitive. Discuția gravitează în jurul lecțiilor pe care le putem învăța din experiența de reconectare a locuitorilor cu instituțiile administrației locale, pentru că acolo se experimentează mai mult și mai cu folos decât la centru. Așadar, conceptele din titlu se referă mai degrabă la modul în care locuitorii se pot implica activ în „viața cetății,” iar instituțiile pot demonstra mai multă empatie și solidaritate în gestionarea „treburilor publice.”
Codru nu poate rezista tentației de-a aduce vorba și despre palierul european al conceptelor de „cetățenie” și „guvernare.” Ba chiar se aventurează să speculeze despre sfârșitul acestui secol, din perspectiva organizării și funcționării statelor-membre din Uniunea Europeană. Către final, Paul îl readuce pe Codru în prezent, dar îl provoacă să-și imagineze o întâlnire cu peștișorul de aur. Fără să se mai lanseze în speculații, Codru dezvăluie ce dorințe are el în trei domenii care au legătură cu «statul de drept»: în administrația locală, în funcționarea justiției și în viața politică. Poate că dorințele lui nu sunt foarte realiste?
În încheiere, Paul și Codru discută despre planurile de viitor. Probabil că al doilea sezon al acestui podcast va începe abia în luna februarie. Vom căuta să explorăm mai multe subiecte care privesc transformarea digitală a societății, relațiile dintre generații (X, Y, Z și A), respectiv noile evoluții de la nivelul Uniunii Europene. Sărbători fericite!
Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită (în mod obișnuit) de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal:
- rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
- Mirage (de Chris Haugen) și Wolf Moon (de Unicorn Heads), disponibile în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.
Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie a Zeiței Justiției—statuie situată în Piața Römerberg din Frankfurt pe Main, Germania; fotografia de fundal este reutilizată cu acordul explicit al dlui Mihnea Dumitru de la Asociația Curaj Înainte.