100 de ani, copii! (RO)

100 de ani, copii! (RO)

. lectură de 6 min

Cu Dana m-am văzut față-n față o singură dată, cu foarte mulți ani în urmă. Nu mai știu dacă-n 2003, '04 sau '05, da' țin minte că era o zi teribil de călduroasă, deși e posibil să nu fi fost vară, ci mai sau chiar septembrie?

Pe-atunci, România încă nu știa dacă ar fi putut să adere la UE în 2007. Iar Dana lucra într-un contract de consultanță pentru Comisia Europeană, dacă nu mă-nșel. Și eu lucram la o organizație care se ocupa de anticorupție, dar o mare parte din discuția noastră de-atunci a fost despre funcționarea justiției. Anii au trecut, România a aderat, iar Marea Britanie a plecat din UE. În linii mari, însă, amândoi facem cam aceleași lucruri—căutăm să ne ajutăm societățile în care trăim, pe drumul lor către mai bine 🙂 Concret, Dana face asta cu „Prima sută de ani” și cu „legea pe înțelesul copiilor”—în Anglia!

În episoadele 07a și 07b ale podcastului Rule of Law Rules în limba română, am discutat cu Dana despre discriminare și sexism, despre exploatarea minorilor și criminalitatea juvenilă 🙁 De fapt, am discutat despre modele de comportament și repere morale, atât pentru societatea din zilele noastre, cât și pentru generațiile viitoare 🙂 Audiție plăcută! Podcastul nostru e disponibil pe Google, Apple, Spotify, Audible sau Deezer 😉

drepturile femeilor drepturile copiilor

Episodul 7a: O luptă seculară pentru drepturile femeilor

Abia în 1922, a avut Anglia prima femeie avocat. În Irlanda și Scoția, acest lucru se întâmplase doar cu 1-2 ani înainte. În 1919, fuseseră alese ori numite primele femei în funcții publice din Marea Britanie; tot atunci, Parlamentul adoptase o lege care să oprească descalificarea femeilor de la intrarea în profesiile juridice. Am aflat toate aceste detalii din proiectul „Prima sută de ani,” realizat de o echipă coordonată de Dana Denis-Smith, care s-a născut și a crescut în România, dar a studiat dreptul în Marea Britanie și profesează avocatura în Anglia și Țara Galilor.

Am invitat-o pe Dana Denis-Smith să discutăm despre discriminare și sexism, respectiv despre cum am putea depăși aceste deficiențe din societate—despre care am aflat că nu-s doar percepute, ci foarte reale și concrete. Dana scoate în evidență istoria acestor manifestări, unele dintre motivele pentru care discriminarea încă își face veacul printre noi, dar și câteva posibile soluții. Printre soluțiile menționate de ea se află chiar educația universitară pentru femei și participarea publică a femeilor în procesele decizionale. Noi credem că inclusiv proiectul ei, „Prima sută de ani,” poate fi o soluție: o evidență a femeilor remarcabile care au marcat evoluția justiției și legislației britanice, alături de poveștile femeilor care își pun amprenta asupra societății contemporane—iată un proiect de „arbore profesional” care ar merita replicat în fiecare țară din spațiul european!

Către finalul primei părți, am explorat cu Dana și conexiunile cu inteligența artificială, despre care am discutat cu Vasile Țiple, în episoadele 06a și 06b; Dana a făcut referire inclusiv la deficiențele constatate în privința algoritmilor Twitter (engleză, 2021). În partea a doua a conversației, am invitat-o pe Dana să ne povestească despre un alt proiect al său, în care o sprijină pe fiica ei să producă un podcast în limba engleză despre drepturile copiilor și legislația aplicabilă în viața copiilor (desigur, în Marea Britanie). Revenim cu detaliile chiar săptămâna viitoare! Ascultătorii noștri cei mai curioși pot citi și din alte surse despre activitatea Danei Denis-Smith: The Brief (engleză, 2016), Financial Times (engleză, 2019) sau publicația românească Profit.ro (2020)—sau o pot urmări pe Dana la TEDxRoyalTunbridgeWells (engleză, 2017).

În dialogul nostru, Dana folosește mai multe expresii în limba engleză:

  • common law este sistemul de drept britanic, bazat mai mult pe deciziile judecătorilor (așa-zisele precedente judiciare) decât pe ce scrie în lege; prin contrast, în majoritatea țărilor europene, sistemul de drept romano-germanic (civil law) se bazează în principal pe ce scrie în lege și foarte puțin pe jurisprudență (adică practica instanțelor judecătorești);
  • blindspot înseamnă chiar unghi mort, un spațiu în care nu poți vedea nimic, mai ales dacă porți ochelari de cal;
  • jury înseamnă exact juriul format din oamenii obișnuiți (jurați) care contribuie la judecarea unei fapte or a unei cauze, în sistemul common law (nu doar în Marea Britanie, ci și în Statele Unite, în Australia și în alte părți ale lumii);
  • resentment înseamnă chiar resentiment, ostilitate provenită dintr-o nemulțumire mai veche;
  • City este centrul istoric al Londrei, care concentrează clădiri guvernamentale și ceremoniale, alături de cele mai puternice companii financiare și de afaceri ale Marii Britanii;
  • bias înseamnă prejudecată sau preconcepție, în funcție de context.

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal:

  • rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
  • Six Seasons (de Unicorn Heads), disponibilă în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.

Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Paul VanDerWerf (Me in ME), CC BY 2.0—”Womens’ Voting Rights Pioneers,” noiembrie 2013.

Episodul 7b: Legea și cursul vieții unui copil

Continuăm conversația cu Dana Denis-Smith, trecând în revistă câteva dintre motivele istorice pentru care societatea discriminează împotriva femeilor. Dana argumentează că, din motive care trădează o gândire medievală, societatea și familia încurajează și sprijină mai mult băieții decât fetele. Astfel, dialogul nostru alunecă ușor dinspre proiectul „Prima sută de ani” (dedicat femeilor care au marcat justiția și legislația Marii Britanii), către proiectul Kids Law („legea pentru copii” sau „legea pe limba copiilor”).

În acest context, aflăm de la Dana cum fiica ei (însoțită de o colaboratoare) ia la întrebări mari avocați, judecători și procurori, pentru a afla ce drepturi și obligații au copiii în Anglia, cum pot ei preveni încălcarea legii, cum se pot proteja, ce fel de mecanisme de corectare sau de remediere a situației există, dar și cum ori când pot fi trași la răspundere. În esență, prin podcastul Kids Law, fiica Danei ajută nu doar copiii, ci și părinții ori chiar întreaga societate să fie mai atentă și mai prezentă în relația pe care legea o stabilește între un stat și cetățenii ori locuitorii săi.

În conversație, Dana amintește despre nevoia de a schimba legislația, astfel încât copiii din Anglia să fie protejați față de exploatarea prin muncă ori față de asprimea răspunderii penale. Chestiunea vârstei la care copiii sunt prezumați că au discernământ e foarte prezentă și la noi—perspectiva din societatea românească vine din direcția abuzurilor sexuale asupra copiilor. Către final, Dana revine la subiectul care privește discriminarea femeilor, amintind despre un filmuleț realizat de primăria londoneză în 2018, care e ilustrativ pentru felul în care societatea le pune piedici celor deja vulnerabili sau defavorizați.

(Mai notăm că, față de momentul când am înregistrat dialogul cu Dana, lumea mai are încă o femeie într-o funcție de conducere: Natalia Gavrilița, recent învestită în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. De asemenea, pentru contextul dialogului nostru cu Dana, găsim extrem de interesant profilul românului tipic al anului 2021: „Românul mediu e o femeie. [...] Ea are 42 de ani. [...] Are studii medii – dar nu superioare – și este căsătorită.”)

Ambele proiecte ale Danei Denis-Smith oferă modele de comportament și repere morale pentru societatea din zilele noastre, respectiv pentru generațiile viitoare. Așadar, Dana este optimistă că societățile noastre se îndreaptă spre mai bine, însă e realistă și realizează că schimbarea necesită mai mult timp decât ne-am dori. Nouă ne-ar plăcea să vedem proiecte similare și în spațiul vorbitor de limbă română, iar Dana Denis-Smith ar putea împărtăși din experiența ei, explicând care au fost riscurile și obstacolele cu care s-a întâlnit și cum le-a depășit.

În a doua parte a dialogului nostru, Dana a folosit următoarele expresii în limba engleză:

  • «updatat» de la updated, care înseamnă actualizat, adus la zi, pus în concordanță cu rigorile zilelor noastre;
  • quotas înseamnă chiar cote, în sensul de numere sau proporții fixe; în context, este vorba despre cotele care pot fi stabilite prin lege pentru reprezentarea femeilor (ori a altor grupuri sociale vulnerabile sau defavorizate) în piața muncii, în funcții de conducere, în poziții (politice) de răspundere.

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal:

  • rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
  • Kurt (de Cheel), disponibilă în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.

Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Paul VanDerWerf (Me in ME), CC BY 2.0—”Womens’ Voting Rights Pioneers,” noiembrie 2013.