Afaceri și «politică» (RO)

Afaceri și «politică» (RO)

. lectură de 5 min

Mi-am dorit tare mult să încheiem primul sezon al podcastului Rule of Law Rules în limba română cu punctul de vedere al sectorului de afaceri. [Bine, mai urmează și episodul sinteză, dar primul sezon s-a cam încheiat!] Nu mi-a fost chiar ușor s-o găsesc pe Angela—țineam neapărat să fie o voce feminină și să fie cineva mai degrabă necunoscut publicului larg. Însă rețeaua de contacte și recomandări a funcționat foarte bine, aș zice eu 😉 Și-i sunt tare recunoscător universului pentru conexiune, întrucât conversația cu Angela s-a dovedit lămuritoare: în episoadele 10a și 10b, mi-a vorbit limpede-cristal despre cum se vede, cum se simte «statul de drept» la nivelul „oamenilor de afaceri” (o denumire generică, despre care tot Angela mi-a deslușit că acoperă enorm de multe subcategorii). [Lumea, însă, este foarte mică: am descoperit că Angela este măritată cu un fost coleg de liceu!] Audiție plăcută! Podcastul nostru e disponibil pe Google, Apple, Spotify, Audible sau Deezer 😉

încredere guvernare

Episodul 10a: Relația de încredere dintre stat și cetățeni

Majoritatea conversațiilor din acest podcast ne indică existența unei deconectări profunde (ori a unei separații) între stat și cetățean. Mai exact, între instituțiile ori autoritățile statului și locuitorii teritoriului controlat de stat—nu doar în România, dar aici avem acces mai facil la opiniile celor implicați în mod direct. Din acest motiv, am căutat să descoperim cum am putea reconecta statul și cetățenii, explorând această întrebare din perspectiva unei persoane care îmbină antreprenoriatul cu activismul civic, în căutarea bunei guvernări. Așadar, am invitat-o alături de noi pe Angela Roșca, membră a comunității Romanian Business Leaders.

Angela ne aduce o perspectivă foarte interesantă despre «statul de drept», ea având o experiență de relaționare directă cu autoritățile fiscale, dar și cu alte procese decizionale din statul român. Am discutat cu ea și despre justiție, nu numai despre administrație; și despre civism, nu doar despre antreprenoriat sau activitatea economică. În prima parte a conversației noastre, Angela Roșca se referă inclusiv la psihologia poporului român, atunci când discută despre relația de încredere între instituții și cetățeni. Așteptările ei pentru reconstruirea încrederii în societate cuprind idei despre legi corecte, simple și concise, profesionalism, transparență, respect pentru demnitatea umană, chiar și digitalizare, Angela dorindu-și tare mult să le facem oamenilor viața mai ușoară.

Desigur, supra-reglementarea și legiferarea discreționară sunt și consecința lipsei de încredere ori a dorinței de control. Însă Angela scoate în evidență și relația dintre corupție și stufoșenia regulilor și procedurilor, respectiv lipsa de gândire critică a multora din oamenii care lucrează în instituțiile statului. În partea a doua a conversației noastre, verificăm împreună cu Angela Roșca în ce măsură se pot restabili gândirea critică și încrederea reciprocă prin intermediul consultărilor publice, organizate între decidenți și actorii sociali înainte de adoptarea unor noi reglementări.

În timpul conversației noastre, Angela Roșca folosește câteva cuvinte și expresii în limba engleză:

  • juicy înseamnă „suculent” cu sensul de „atrăgător”;
  • doublespeak înseamnă «dublăvorbire»—o exprimare voit ambiguă, vagă ori eufemistică—și este o scurtătură verbală (o contracție) de la conceptele „nouvorba” (newspeak) și „dublugânditul” (doublethink), avansate de George Orwell în romanul „O mie nouă sute optzeci și patru”;
  • provider înseamnă prestator, furnizor sau ofertant, de obicei de servicii (ca în expresia internet service provider, care înseamnă prestator de servicii de acces la internet).

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal:

  • rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
  • Anywhen You Say (de Cheel), disponibilă în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.

Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Codru Vrabie—detaliu din grădina Palatului Cotroceni, București, iunie 2018.

Episodul 10b: Buna guvernare, oamenii de afaceri și activiștii civici

Reluăm conversația noastră cu Angela Roșca de la subiectul consultărilor dintre decidenți și actorii sociali, căutând răspunsuri la întrebările din episodul 10a, despre încrederea reciprocă între stat și cetățeni, respectiv despre buna guvernare a statului și despre buna funcționare a societății. Angela susține că astfel de consultări ajută, dar e important ca ele să fie autentice, nu mimate. Din ce ne povestește ea, aflăm și o veste bună: nu există cu adevărat tensiuni între segmentele autentice din societatea civilă și sectorul de afaceri.

Explorând cu Angela Roșca peisajul consultărilor publice în care este implicat sectorul de afaceri, descoperim contribuțiile unor actori importanți, cum ar fi Coaliția pentru Dezvoltarea României sau Consiliul Investitorilor Străini ori chiar AmCham. Angela scoate în evidență Barometrul Romanian Business Leaders, iar documentarea noastră a identificat și un foarte interesant Raport privind dialogul social, de la Confederația Patronală Concordia. Consultările publice și dialogul social sunt tematici de foarte mare interes în societate, cum descoperim și dintr-o cercetare recentă a Centrului Român pentru Politici Europene. Poate că merită analizată și evoluția schimbărilor din viața noastră, în ultimii 30 de ani, inclusiv prin raportare la starea democrației.

În încheierea conversației noastre, trecând peste deranjul cauzat de câinii din vecini (care și-au mai făcut apariția și în episodul 5), Angela Roșca reiterează, cu optimism, cât sunt de importante cooperarea, implicarea și «statul de drept» pentru fericirea noastră de zi cu zi, astfel încât să zâmbim pe stradă, să recuperăm decalajele față de societățile dezvoltate pe care chiar putem să le vizităm. În acest context, Angela ne mărturisește că, acum circa 15 ani, ar fi fost foarte sceptică și n-ar fi crezut în succesul proiectelor pentru societate, pe care antreprenorii chiar le susțin din banii lor—mai cu seamă în educație, sănătate și bună guvernare, trecând dincolo de dezamăgirile din politică.

În a doua parte a conversației noastre, Angela Roșca folosește următoarele cuvinte și expresii în limba engleză:

  • summit înseamnă „vârf” și se referă, în mod obișnuit, la o „întâlnire la nivel înalt”;
  • level playing field e o expresie folosită în teoria economică și cea politică, privind egalitatea de șanse între competitori; expresia provine din sport, unde e bine ca terenul de joc (playing field) să fie nivelat, orizontal (level), astfel încât competiția să fie fair (cinstită).

Notă explicativă: Societatea civilă folosește expresia „bună guvernare” în legătură cu corecta organizare și funcționare a statului; sectorul de afaceri folosește expresia „bună guvernanță” în legătură cu corecta organizare și funcționare a unei companii sau societăți comerciale; cele două concepte sunt foarte asemănătoare, mai ales pentru că provin din aceleași cuvinte din limba engleză, unde expresia good governance desemnează ambele concepte—și în privința instituțiilor statului, și în cea a organizațiilor private (inclusiv asociații și fundații).

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj). În acest episod, am folosit următoarele melodii de fundal:

  • rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
  • Chocolate Cookie Jam (de An Jone), disponibilă în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.

Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Codru Vrabie—detaliu din grădina Palatului Cotroceni, București, iunie 2018.