Alegerile din Bulgaria (RO, BG, EN)

Alegerile din Bulgaria (RO, BG, EN)

. lectură de 2 min

Româna vorbită de Vladimir Mitev e absolut încântătoare! Nu știu dacă bulgara pe care o vorbesc eu sună la fel în urechile unui bulgar—știu doar că eu nu am un vocabular suficient de bogat în bulgară, pentru a discuta un subiect atât de complex. Al doilea episod al seriei Rule of Law Rules în limba română e dedicat modului în care a fost reflectat conceptul de «stat de drept» în campania electorală pentru alegerile parlamentare de la 4 aprilie. Urmează un episod despre receptarea aceluiași concept în relația cu eluzivele alegeri anticipate din Republica Moldova. Audiție plăcută! 😉 [Ah, recomand textul explicativ care însoțește acest episod, pentru că acolo se găsește și linkul către rezultatele oficiale ale alegerilor din 4 aprilie.]

Rule of Law Rules: Alegerile parlamentare din Bulgaria

În acest episod, l-am întrebat pe Vladimir Mitev despre cum a fost reflectată tema „statului de drept” în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 4 aprilie, respectiv cum a fost receptată această temă în societatea bulgară. Conversația noastră atinge și subiectul restricțiilor din pandemie, și protestele de anul trecut, și situația complicată din jurul procuraturii bulgare. Către final, Vladimir ne mărturisește că oamenii încă nu înțeleg, din partea elitelor, care este viziunea pentru modernizarea și dezvoltarea Bulgariei și/sau cum ar arăta succesul reformei?

În limba bulgară, „statul de drept” se traduce prin „правова държава” (pravova dîrjava), iar „supremația legii” prin „върховенство на закона” (vîrhovenstvo na zakona). La min. 6:22, Vladimir folosește cuvântul „bankrut,” dorind să spună „faliment.” În ce privește folosirea cuvântului „procuratură” în loc de „parchet,” notăm că statutul procurorilor din Bulgaria este mai degrabă de «agent executiv», nu de «magistrat», ca în România. Astfel, „procuratura” din Bulgaria e mai degrabă parte a puterii executive, aproape ca un minister; această situație a fost prezentă (oarecum) și în România, până la modificarea Constituției prin referendumul din 2003.

Pentru a înțelege contextul alegerilor de la 4 aprilie, sugerăm un interviu cu Vladimir Mitev și un articol de Sorin Ioniță, alături de interviurile RFI cu Stilyan Deyanov și blogul Podul Prieteniei. Pentru a afla rezultatele alegerilor din 4 aprilie, urmăriți Comisia Electorală Centrală (traducere automată; „voci”/гласове = voturi; pragul electoral este 4%).

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj), folosind următoarele melodii de fundal:

  • rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
  • Ticker (de Silent Partner) și Merry Go - Silent Film Light (de Kevin MacLeod), disponibile în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie, respectiv o licență CC BY 4.0.

Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie de Codru Vrabie—Palatul Justiției de la Sofia, august 2016.

Actualizare, 10 aprilie: Vladimir s-a învrednicit să pună episodul pe YouTube, cu subtitrări на български & in English 😉
Actualizare, 4 mai: Întrucât Parlamentul rezultat din alegerile de la 4 aprilie s-a dovedit mult prea fragmentat, se pare că bulgarii vor reveni la urne, cel mai probabil pe 11 iulie. E de notat, însă, că Parlamentul de la Sofia a adoptat modificări la codul electoral în timpul acestei scurte legislaturi, așa încât, la vară, participarea la vot și rezultatele alegerilor ar putea fi mult diferite.