Alintat, RoLcast (RO)

Alintat, RoLcast (RO)

. lectură de 2 min

Discuțiile despre acest podcast au început prin noiembrie, dacă nu mă-nșel. Mai întâi, cu niște întrebări de tipul „Codru, ce părere ai, oare ar merge așa ceva și la noi?” Treptat, discuțiile au prins contur și substanță; în ianuarie, Berlinul era deja în febra publicării primului episod, iar Bucureștiul îmi cerea să pun pe masă un fel de ofertă. Atunci l-am întrebat pe Paul dacă ar vrea să reluăm experiența pe care o începuserăm în 2018. Și mă bucur c-a acceptat și că mi-e alături în această aventură! Încă nu știm cu ce frecvență vom putea publica—noi sperăm că din 2 în 2 sau din 3 în 3 săptămâni, cam așa. În episodul introductiv (despre care am povestit un pic, de mărțișor), i-am întrebat pe Hartmut și pe Stas «ce urmăresc ei» cu acest podcast? 😛 Audiție plăcută!

sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie a Zeiței Justiției—statuie situată în Piața Römerberg din Frankfurt pe Main, Germania; fotografia de fundal este reutilizată de la episodul introductiv al seriei telegraful.net/Ipoteze în căști (2018-19), cu acordul explicit al dlui Mihnea Dumitru de la Curaj Înainte.

Rule of Law Rules: De ce un podcast?

Digitalizarea relațiilor dintre cetățean și stat este o provocare serioasă, care pune la încercare și conceptul de „stat de drept.” În context digital, pot apărea noi probleme și noi soluții cu privire la protejarea drepturilor omului, separația puterilor în stat, supremația legii sau chiar independența justiției. Ne-am propus să explorăm aceste subiecte în conversații cu specialiști, punând accent pe protecția datelor personale, îngemănarea dintre drept și tehnologie ori securitatea sistemelor automatizate (inteligența artificială).

În luna februarie, Programul Statul de Drept al Fundației Konrad Adenauer a lansat versiunea globală, în limba engleză, a podcastului Rule of Law Rules. În martie, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est a inițiat o versiune în limba română a acestui podcast, produsă de biroul regional de la București. Versiunea în limba română își propune să informeze și să educe publicul despre ce înseamnă „statul de drept” și cât de important este acest concept pentru omul obișnuit, să ajute la conștientizarea efectelor acestui concept în viața de zi cu zi.

În episodul introductiv, Hartmut Rank și Stanislav Splavnic discută despre obiectivele acestui podcast, despre realizările Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est din ultimii 15 ani și despre câteva lucruri pe care le-au învățat de când lucrează la București. Ba chiar și glumesc un pic despre asemănările și deosebirile dintre Konrad Adenauer (1876-1967) și George Soros (1930-) sau Bill Gates (1955-).

În episodul introductiv, sunt folosite două expresii în limba engleză:

  • awareness raising (min. 1:57) înseamnă conștientizare și/sau sensibilizare;
  • teenager (min. 9:40) înseamnă adolescent.

Varianta în limba română a podcastului Rule of Law Rules este găzduită de Codru Vrabie (la microfon) și editată de Paul Chioveanu (la montaj), folosind următoarele melodii de fundal:

  • rinkef intro și rinkef outro, produse de KAS/RLPSEE în centrala din Berlin, respectiv
  • Miles Beyond (de Quincas Moreira) și Ticker (de Silent Partner), disponibile în YouTube Audio Library sub o licență standard YTAL/Atribuirea nu este obligatorie.

Sursa ilustrației: prelucrare după o fotografie a Zeiței Justiției—statuie situată în Piața Römerberg din Frankfurt pe Main, Germania; fotografia de fundal este reutilizată cu acordul explicit al dlui Mihnea Dumitru de la Asociația Curaj Înainte.