Binele şi Adevărul (RO)

Binele şi Adevărul (RO)

. lectură de 2 min

Secvenţa asta de 8, 9 şi 10 decembrie, cu zilele dedicate Constituţiei, anticorupţiei şi drepturilor omului, chiar după Moş Nicolae, mi se pare destul de inspirată. Pe mine, cel puţin, mă ajută să-mi dau seama ce mare dar am primit din partea Universului şi să mă bucur că l-am acceptat. Mă refer la şansa de-a lucra în domeniul bunei guvernări, cu oameni, alături de oameni, pentru oameni. De-a lungul anului, mai există astfel de sărbători, legate de libertatea de exprimare, liberul acces la informaţii, toleranţă, justiţie, democraţie. Dar perioada asta, din decembrie, îmi pare mai plină de semnificaţii.

Ieri, am aflat o pildă „din provincie.” În acel oraş, copiii care au împlinit 7 ani trebuie să plătească bilet întreg în autobuzul regiei locale de transport în comun. O bunică şi un astfel de băieţel s-au urcat într-un astfel de autobuz, că aveau treabă tocmai în cealaltă parte a oraşului. Odată ajunsă în dreptul băiatului, taxatoarea îl întreabă dacă are bilet: —Nu. —Dar câţi ani ai? —7 ani. —Păi, în cazul ăsta, trebuie să ai bilet. —Staţi un pic. Mamaie, te rog frumos, dă-mi 2 lei, să plătesc biletul. După ce taxatoarea trece mai departe, doamna care şedea pe scaunul de alături îl iscodeşte pe băiat de ce n-a spus că are 6 ani şi jumătate, astfel încât să nu mai plătească biletul: —Mamaia mea m-a învăţat să spun întotdeauna adevărul!

Slavă Domnului, Legilor lui Newton şi Bosonului Higgs, avem o şansă pentru viitorul bunei guvernări! Adevărul e că nu ştim sigur dacă şansa asta ne-a fost adusă tot de Moş, dar cred că-i important s-o acceptăm şi s-o folosim. Adevărul ne ajută şi la respectarea drepturilor omului, în sensul (minimal!) că inclusiv doamna iscoditoare poate călători în condiţii (mai) bune, pentru că un băiat de 7 ani a plătit acei 2 lei. Adevărul ne ajută şi la prevenirea corupţiei, pentru că nu există corupător sau corupt care să nu fie mincinos. Adevărul ne ajută şi la respectarea Constituţiei, pentru ca nu există despot in the making care să nu stea la masă cu dezinformarea.

Cred că Binele şi Adevărul călătoresc întotdeauna împreună. Nu ştiu sigur dacă şi-au primit banii de bilet de la Bunul Bărbos sau de la Buna Guvernare. Despre asta se poate discuta mult şi bine—vreo 2-3 sute de ani, poate chiar vreo 2 mii, vreo 5 mii sau vreo 7 mii de ani, deja. Cert e că Binele şi Adevărul se află deja într-un copil de 7 ani, iar fiecare dintre noi îl cunoaşte pe copilul din sine. Avem tot ce ne trebuie pentru a ne obţine buna guvernare şi-a ne bucura de orice fel de sărbători!

sursa ilustraţiei: muzicapentrucopii.eu