Aveam un prieten, în copilărie, căruia nu-i plăcea deloc ordinea/curăţenia. De fiecare dată când îşi lăsa lucrurile alandala, prin curte ori prin casă, ne spunea nouă, prietenilor lui, că nu-i nici o problemă, că vine tanti Reghina şi face curat… Trăia, de bună seamă, într-o familie relativ înstărită, dar anii 80 au adus şi sărăcie, şi greutăţi, iar tanti Reghina, pur şi simplu, n-a mai venit la un moment dat. Atunci, sub supravegherea strictă a unei mătuşi de modă veche, prietenul meu a trebuit să-nveţe nu doar să facă ordine, dar mai ales să ţină curat. Cam aşa e şi cu Guvernul nostru, astăzi… Un eventual acord de împrumut cu FMI (sau în parteneriat cu FMI) ar trebui să ne înveţe să facem ordine şi să ţinem curat! Vă dau doar trei exemple simple de dezordine, numai din ultima vreme:
- În proiectul Planului de acţiuni suplimentare, menit să sprijine Planul Naţional de Reforme şi implementarea în România a Strategiei Lisabona, găsim o foarte ciudată lipsă de corelare: Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului nu s-a coordonat cu activitatea/agenda parlamentară, aşa încât a pierdut trenul unei modificări legislative care avea deja sprijinul societăţii civile. Este vorba despre punctul 26 din Plan, prin care se doreşte extinderea prevederilor legii transparenţei decizionale şi asupra proceselor decizionale de politici publice, respectiv dublarea perioadei de consultări, de la 30 de zile la 8 săptămâni. Dacă nu le plăcea prima ocazie, mai aveau una la îndemână, dar aceste proiecte au fost respinse în Parlament, acum, în februarie-martie. Iar noi aşteptăm elaborarea unui nou proiect, conform Planului, până-n trimestrul al IV-lea al anului 2009.
- Tot în proiectul Planului de acţiuni suplimentare găsim, la punctul 20, ideea adoptării unei legi privind concordatul preventiv. Termenul de elaborare a actului normativ este stabilit pentru iunie 2009, iar termenul pentru intrarea în vigoare–după instruirea judecătorilor sindici şi a practicienilor în insolvenţă–pentru trimestrul al III-lea al anului 2010. Toate astea se întâmplă în condiţiile în care, din iunie 2007, există deja un astfel de proiect supus dezbaterii Parlamentului României! Mai mult decât atât, concordatul preventiv este o formă de restructurare (mai rapidă şi mai ieftină) a datoriei, în bună înţelegere cu creditorii, cu scopul de-a evita procedura insolvenţei (birocratică şi cronofagă). Iar restructurarea datoriei este permisă de legislaţia în vigoare, chiar dacă nu se cheamă „concordat preventiv”! Dar noi aşteptăm până-n 2010.
- Deloc în ultimul rând, ştim cu toţii că noua majoritate politică de la guvernare şi-a propus să absoarbă rapid şi eficient banii europeni. Dar graba strică treaba, nu-i aşa? Eliminarea contestaţiei administrative pentru marile proiecte de infrastructură a condus deja la concluzia că nu vom putea utiliza banii europeni pentru autostrăzile patriei–nu atât din cauza exproprierilor, cât din cauza suspendării procedurilor de achiziţii, în cazul unei contestări directe în instanţa de contencios administrativ. De fapt, câtă vreme numai 5% din procedurile de achiziţii sunt contestate la CNSC, iar durata soluţionării este binişor sub 30 de zile, care era problema?!? Iată că s-au găsit alţi bani şi alte proceduri, deşi nu ştiu cum vor rezista în instanţă şi nici cine va plăti ponoasele, dacă asemenea contracte vor fi întoarse din drum. Aşteptăm, să vedem 🙁
Ca-n multe alte cazuri, când nu ştie stânga ce face dreapta, rezultatul acţiunii are un aspect dezordonat. Pentru mine, lipsa de capacitate administrativă, de care ne tot plângem, este rezultatul evident al lipsei de coordonare. Sugeram, aseară, că simptomele de acest gen ar putea fi interpretate drept o eventuală încercare de acoperire, preventivă, prin lege, a unor găinării–nu am probe în acest sens, dar mie-mi pute! Semnarea unui acord cu FMI ne-ar obliga la mai multă atenţie, precauţie, coordonare–în esenţă, ne-ar scăpa şi de eventualele găinării! Eu cred că se putea obţine o coordonare mai bună şi prin utilizarea managerilor şcoliţi în occident, pentru care deja am plătit factura, ca pentru tanti Reghina… Dar, dacă Guvernul vrea să-şi facă singur ordine şi curăţenie, mă bucur că şi-a ales un supraveghetor atât de sever ca FMI, să am şi eu siguranţa că va fi curat-lună!