Distincţie (RO)

Distincţie (RO)

. lectură de 2 min

În limba engleză, există o expresie pe care eu întotdeauna am găsit-o amuzantă: a distinction without a difference. Apare des prin serialele de comedie, atunci când merită subliniat ridicolul cu care un personaj se chinuie să dea o explicaţie doctă pentru o prostie mare cât casa. În dimineaţa asta, însă, vreau să las aici câteva cuvinte despre situaţia perfect opusă, în care distincţia chiar face diferenţa: Valeriu Nicolae! (Am mai scris despre el, „deputatul Ciolan.”)

Pe Valeriu l-am văzut în carne şi oase doar de 2-3 ori. Acum vreo 10 ani sau mai bine, într-o conferinţă la Cluj şi-n nişte evenimente de tip atelier sau training la Bucureşti. Oricine îl poate distinge dintr-o mulţime, dar cred că el se distinge cel mai bine atunci când îşi povesteşte viaţa şi-şi pune sufletul pe tavă. Chestia e că, până anul ăsta, până-n iarna asta, eu nu observasem diferenţa. Cu alte cuvinte, eu am fost orb. Sau viaţa încă nu-mi oferise contextul pentru a vedea cu adevărat.

În politica de la noi, am suferit tot timpul că mă simt nereprezentat. Adică vedeam distincţiile cosmetice, de suprafaţă, dar întotdeauna arătam că, pe fond, nu există mari diferenţe. Ei, bine, a venit 2020 cu diferenţa fundamentală, substanţială, pe care-o face Valeriu: el chiar mă reprezintă! Chiar şi prin felul în care pare că a pierdut, la mustaţă. Şi prin felul în care-şi caută dreptatea pentru acele 17 voturi lipsă la numărătoare, chiar dacă nu-i convins de sorţii de izbândă. O face într-un mod atât de distins, încât diferenţa grăieşte de la sine!

Sunt tentat să fac nişte comparaţii cu alţi politicieni/pseudo-lideri care umblă prin spaţiul public, pentru că exemplele sunt contrastante şi ilustrative, iar trainerul din mine ar vrea să educe şi să informeze publicul. Dar mă înfrânez, pentru că-mi invit cititorii să-l descopere pe acest om, să-i simtă distincţia şi să-i susţină activitatea care face diferenţa. Contextul favorabil pentru a vedea e aici! Iar ce face Valeriu e adevărat, e bun şi e util 😉

sursa ilustraţiei: Facebook/Valeriu Nicolae (actualizată via Ella Secară); bonus: interviu la Radio Europa Liberă