Sper c-am reuşit să fiu imparţial în stilul meu de moderare. Şi sper c-am pus câteva întrebări relevante. Acum, eliberat de răspunderea moderării, simt că-mi pot expune propriile concluzii. Şi o fac fără vreun spoiler, pentru că nu vreau să vă răpesc plăcerea de-a-i asculta pe cei 3 vorbitori. Mie mi se pare că textul constituţional e bine scris, dar că legislaţia privind starea de urgenţă e mai degrabă incompletă sau insuficientă. Deficienţele cadrului legal privind starea de urgenţă vor fi îndelung dezbătute de politicieni, iar subiectul îi va ajuta în campaniile electorale care vor urma, pentru alegerile locale şi parlamentare.
Nu ştiu cum se face că politicienii întotdeauna profită, în timp ce oamenii ca Zina şi Vili, Rafael şi Dora întotdeauna suportă costurile deciziilor neinspirate ale politicienilor. Drepturile lor nu au fost pe deplin protejate şi respectate în timpul stării de urgenţă: E posibil să descoperim că există elemente de ilegalitate în decretele prezidenţiale prin care s-a instituit şi s-a prelungit starea de urgenţă ori în hotărârile parlamentare de încuviinţare a stării instituite. E posibil să descoperim că ordonanţele de urgenţă au elemente de neconstituţionalitate.
sursa ilustraţiei: Facebook/Leaders for Justice (un pic ajustată); textul integral la lideripentrujustitie.ro; bonus, înregistrarea integrală:
ultra-bonus: conversația de săptămâna trecută, în care am fost vorbitor, nu moderator 😉