You've successfully subscribed to Codru Vrabie
Great! Next, complete checkout for full access to Codru Vrabie
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.

Întrebări de aur (RO)

. 2 min read

Văd că dezbaterea despre exploatarea auriferă de la Roșia Montană se aprinde din nou. Nu-i nimic rău în asta. Și eu am discutat subiectul cu Codrin Scutaru, când ne-am întâlnit la aniversarea a 10 ani de activitate a Asociației Catalactica. Pentru mine, cheia descifrării acestui subiect stă în câteva întrebări, la care eu încă nu am găsit decât răspunsuri speculative:

  1. De ce nu a apărut, în atâția ani de dezbateri, cel puțin încă un competitor interesat de zăcământul de la Roșia? Un răspuns ar putea fi că zăcământul e sărac sau îngrozitor de greu de exploatat și nimeni altcineva nu este interesat de investiție. Un alt răspuns ar fi că RMGC face parte dintr-un cartel și s-a înțeles cu toți ceilalți să nu fie deranjată în România. Indiferent de ipoteza în care ne situăm, ar trebui să înțelegem că RMGC dispune de bani cu ghiotura, ceea ce nu prea se potrivește cu așteptarea asta, de aproape 8 ani.
  2. Dar dacă nu există nici înțelegerea ascunsă a unui cartel, nici bogăție tangibilă în zăcământ? În cazul ăsta, ce caută compania-mamă a RMGC în România? Există posibilitatea să aibă alte zăcăminte, mult mai bogate, dar pe care să nu le poată exploata la maximum, din cauza unor restricții extractive la nivel global? E posibil ca RMGC să fie interesată, de fapt, de-un zăcământ cu probleme, doar pentru a putea scoate la lumină, într-o bună zi, cantități uriașe de aur pe care, până acum, le-a ținut ascunse, neputându-le valorifica?
  3. Dacă RMGC este interesată, de fapt, de obținerea unei acoperiri, într-o țară europeană, dincolo de orice bănuială, pentru aurul extras din alte părți ale lumii, să-nțeleg că Guvernul României participă, cu bună știință (să nu-mi spuneți că „serviciile” stau ca mortu’-n păpușoi!), la o operațiune globală de spălare de bani? Adică demnitarii și magistrații patriei mele fac parte dintr-o rețea internațională de corupție sistematizată și crimă organizată, punând la bătaie, ia, colo-șa, un stat captiv? Iar singurii care le țin piept sunt câteva ONG-uri?

Nu am suficiente informații ca să-mi pot contura singur răspunsurile, însă mă sâcâie îngrozitor faptul că întrebările astea încă n-au fost puse, în atâția ani de dezbatere publică a subiectului. Sau nu le-am găsit eu adresate, formulate și răspunse? Corectați-mă, îndrumați-mă, ajutați-mă să-nțeleg 😉