Jugstiţia (RO)

Jugstiţia (RO)

. lectură de 2 min

Din 2014 încoace, poate chiar din 2012, am această aspiraţie foarte bine conturată: să fac parte dintr-o echipă care produce o schimbare de paradigmă, să văd şi să simt pe pielea mea că ne rupem de apăsările trecutului şi păşim vârtos, dârz, apăsat, încrezători în viitor, că nu mai băltim în prezent. Şi-nainte de 2012 aveam aspiraţia asta, numai că era nebuloasă, nu o puteam articula ori contura ca lumea.

Întâmplarea cu OUG de ieri trage totul înapoi, într-un trecut negru şi puturos. A venit într-un moment teribil de dificil de gestionat: Săptămâna trecută, dna Tarcea ne mărturisea că acceptase o discuţie pe întuneric în biroul dlui Dorneanu, iar dna Kövesi acuza, ca un politician, că este o victimă a Secţiei conduse de dna Florea. Pentru mine, astea sunt nişte comportamente inacceptabile; sunt două răni adânci, foarte dureroase. Iar ce s-a întâmplat ieri e fix sare-n rană!

În 2012, îmi pusesem o mulţime de speranţe în Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, dar politicienii noştri (inclusiv adulaţii tehnocraţi) au găsit o cale pentru a opri, treptat, schimbarea de paradigmă. În 2014, mi-am pus speranţa în Politică fără Bariere, dar lipsa de curaj a elitelor noastre a dus şi acel exerciţiu în derizoriu. Încă nu s-a copt nicio mişcare (politică, socială, profesională, de orice alt fel) chitită exact pe schimbări de paradigme, iar asta mă doare dincolo de rănile deschise şi sărate, până-n suflet!

Nu zic că nu există potenţial, ci doar că potenţialul ăla zace în nelucrare. Dacă zace, înseamnă că poate fi impulsionat şi pus la treabă, iar eu cu asta mă ocup de ceva vreme. Nu chiar de 20 de ani, de când m-am întors de la studii, da' măcar de 10. Şi va mai dura o mulţime de timp, poate încă 10 sau 20 de ani. Construirea unei elite decizionale nu-i lucru uşor, mai ales că-mi doresc ca membrii ei să fie deschişi la provocări, dar ancoraţi în principii şi chibzuiţi în valori. Când mi se va-mplini dorinţa, mă voi retrage la pensie 😛

Îmi dau seama că, începând de ieri, la nivel instituţional, Justiţia din ţara asta a fost pusă sub jug prin OUG. Dar ştiu că, la nivel de resurse umane, de oameni luaţi „pe persoană fizică,” există profesionişti care vor produce schimbarea de paradigmă în Justiţie şi în societate. Cu respect pentru drepturile omului şi pentru legi universalizabile, cu smerenie faţă de supremaţia legii şi de separaţia puterilor în stat, cu deferenţă faţă de valori ca demnitatea, libertatea şi integritatea. Sper doar să se coaguleze înainte de-a fi «iepuraţi».

sursa ilustraţiei: Wikimedia Commons/Sobol2222