Legile electorale și societatea civilă (RO, interviu)

Legile electorale și societatea civilă (RO, interviu)

. lectură de 1 min

Te rog să explici cum crezi că ar trebui modificată legea electorală ca să avem parte, ca alegători, de o reprezentare corectă, iar balanța să nu încline mai mult spre politicieni?

Legislația electorală ne spune, de fapt, cum anume alegem dintre candidații pe care ni-i oferă partidele politice, respectiv cum anume se traduc numărul de voturi obținute de fiecare candidat, procentajele obținute de fiecare partid, în mandate, adică în oameni aleși în funcții de demnitate publică. De fapt, există câte o lege electorală pentru fiecare tip de alegeri—locale, parlamentare, pentru Președinția României și pentru Parlamentul European, iar dacă ne referim și la referendum, fie național, fie local, mai avem câteva legi în plus. Una dintre dorințele noastre a fost să avem toate aceste legi consolidate într-un Cod electoral, însă politicienii ne-au spus că nu-i suficient timp pentru asta.

Totuși, mie mi se pare mult mai important cum ajung niște politicieni să devină candidați, adică ceva ce se-ntâmplă mult înainte ca legile electorale să devină relevante, iar asta e întrebarea legată de democrație, de fapt. Cetățenii au interese variate, iar aceste interese … [continuarea pe Context Politic, cu referiri la Campania Politică fără Bariere]

interviu publicat în Context Politic, prin grija Irinei Ursu; sursa foto: #FORdemocraCEE