Mai avem de lucru (RO)

Mai avem de lucru (RO)

. lectură de 2 min

Vorbește lumea ... că azi e ziua de naștere a Maiei Sandu, Președinta Republicii Moldova și, foarte probabil, singurul politician din spațiul de limbă română cu care chiar mi-ar plăcea să dau mâna... Și s-ar părea că azi e și ziua de naștere a lui Ilie Bolojan—dar cu el chiar am dat mâna, pe când era (doar) înalt funcționar public, nu politician.

Tot azi, PNL zice că sărbătorește 147 de ani de liberalism în România, deși PNL nu mai e chiar liberal; nici Ilie nu-i chiar liberal; cred că Maia e un pic mai liberală, da' partidul din care provine ea se pretinde conservator sau popular (PAS e coleg cu PNL în EPP). Deci nu mi se pare foarte relevant. Legăturile astea sunt pur conjuncturale, niște coincidențe care pot fi încărcate cu orice înțelesuri...

În fine, tot azi sărbătorim ziua limbii bulgare și, oarecum la pachet, ziua alfabetului chirilic. Eu mi-am dat mâna cu limba bulgară cu foarte mult timp în urmă, dar cu alfabetul chirilic încă nu m-am împrietenit pe deplin... Cred că am niște rezerve profunde față de unele culturi pe care le poartă alfabetul chirilic, așa cum am niște rezerve profunde față de cei care, azi, se pretind liberali?!?

Cu Maia, cu liberalismul și cu alfabetul chirilic, în zilele astea, atenția mea e orientată puternic spre Moldova. Nu doar pentru că un Vrabie dintre strămoșii mei provine de-acolo, de peste Prut, ci și pentru că am primit un „cadou” foarte fain de ziua mea 😉 E vorba despre un filmuleț marca Dela0, despre justiția moldovenească, lansat cu mai puțin de o săptămână în urmă:

Acum fix un an, între 24-28 mai, Dela0 dădea publicității o serie de 5 filme documentare, sub titlul „Justiție nevăzută.” Toate erau despre justiția din România, toate filtrate, cumva, prin prisma comunității LfJ. Anul ăsta, prietenii noștri au reușit să ne ofere și varianta moldovenească, tot așa, oarecum filtrată prin prisma comunității LEAD. (Cele două comunități au legături foarte strânse, iar următoarea întâlnire comună va avea loc la jumătatea lunii iunie.)

Despre justiția de peste Prut am mai tot scris pe-aici (cel mai recent, în octombrie), ba chiar am și vorbit (cel mai recent, în septembrie). Mă preocupă subiectul, pentru că-mi satisface și curiozitatea, și nevoia mea de contribuție. Și, de ziua mea (ori de ziua Maiei?), mi s-a părut că filmul ăsta a fost un cadou foarte potrivit 😉 Acum, că știm care-s problemele (și petrecerea s-a încheiat), zic să ne punem pe treabă, să le rezolvăm! ♥

sursa ilustrației: Dela0.ro, via YouTube