Situația politică a zilei de azi este extrem de simplă: PSD Dragnea a depus moțiune de cenzură împotriva guvernului PSD Grindeanu. Indiferent de cine și cum votează azi, rezultatul alegerilor parlamentare de-acum 6 luni aproape că garantează un lucru: guvernul României va fi format tot de PSD. Prin urmare, mie mi-e total indiferentă agitația privind modul de împărțire a voturilor pe facțiuni. Cred, cu naivitatea pe care mi-o protejez și mi-o cultiv neîncetat, că mizele sunt în cu totul altă parte:
- Reforma internă a PSD. Acest partid dă tonul în politica românească, indiferent dacă ne place sau nu. E un partid mare și puternic, știe să-și mobilizeze alegătorii, obține peste 3 milioane de voturi de fiecare dată, adică rezultate electorale relativ constante. Dacă ar scăpa de metehnele sale monopoliste și discreționare, ar contribui decisiv la construcția unei Românii mai bune pentru cetățenii și locuitorii acestei țări. Un eșec al moțiunii de cenzură ar putea fi o fereastră de oportunitate pentru reforma internă, prin înlocuirea actualei conduceri (dl Dragnea și compania) cu oameni care să îmbrățișeze alte valori, alte principii: mai multă deschidere, transparență, competiție, meritocrație, integritate etc.
- Posibilitatea reformei PSD. Este suficient de bine cunoscută ideea că partidele se pot reforma mult mai ușor atunci când se află în opoziție. Doar că eu încă nu am observat altceva decât lâncezeală în opoziție, la toate partidele care au trecut prin această „vale a plângerii.” Niciun partid din România nu s-a reformat cu adevărat în opoziție, ci doar a făcut modificări cosmetice. O reformă internă, realizată când partidul se află la putere, poate fi riscantă, dar ar trebui să fie scurtă și decisivă, vizibilă cu ochiul liber pentru electorat. Cu dl Grindeanu rămas la butoanele guvernării, PSD chiar are oameni pricepuți la management politic și chiar se poate reforma intern în următoarele 3-6 luni. Ar urma ca viitorul premier să fie chiar viitorul președinte al PSD-ului reformat, cu condiția ca acesta din urmă să nu candideze la președinția României, în 2019.
- Spillover în Parlament. Dacă rămâne în picioare (pentru 3-6 luni), Guvernul Grindeanu (2) va fi destul de slab, dar va fi loial față de grupurile parlamentare PSD. Prin urmare, în paralel cu reforma internă a partidului (scurtă, decisivă și vizibilă), deputații și senatorii PSD vor avea tot interesul să sprijine și să protejeze guvernarea, cu responsabilitate, prin mijloace parlamentare. Efectul (pe care eu mi-l doresc) ar putea fi profesionalizarea dezbaterilor din comisii și ancorarea deciziilor în valori, principii (vezi #1), date statistice, dialog cu stakeholderi, adică ar contribui și la refacerea prestigiului de care ar trebui să se bucure Parlamentul. Până și opoziția parlamentară s-ar găsi nevoită să urmeze aceeași cale, principială, profesionistă, iar noi am putea scăpa definitiv (?) de retorica găunoasă.
Totuși, nu sunt întrutotul naiv, știu că Parlamentul e mai degrabă oglinda unei soțietăți fără prințipuri, așa încât sunt perfect conștient că impedimentele de la #3 acționează invers, blocând posibilitatea de la #2 și, prin urmare, reducând decisiv șansele premisei/scenariului de la #1. Cu alte cuvinte, sunt conștient că nu prea contează rezultatele votului de azi din Parlament: în oricare dintre variante, vom avea tot un guvern PSD. Zic doar că, în eventualitatea că moțiunea de cenzură eșuează, societatea românească ar avea mai multe de câștigat, că fiecare dintre noi ar avea mai multe oportunități. Dar e posibil și să mă-nșel, că n-ar fi prima dată când aspirațiile mele curate de-acasă nu se potrivesc cu realitatea hîdă din târg…
PS Să nu creadă cineva că-l cauționez pe dl Grindeanu: din momentul în care partidul i-a retras sprijinul politic, ar fi fost bine să-și dea demisia; dar mi-e teamă că nimeni din PSD nu are apăsări privind „normalitatea” în politică, așa că am ajuns într-o situație ciudată. Gândurile de mai sus pornesc de la acceptarea situației așa cum e, cu dorința de-a obține cât mai mult și cât mai bine din ceea ce avem și nu mai putem schimba.
Actualizare, 1:42pm: Cu 241 de voturi, PSD Dragnea a obținut o victorie fără faimă împotriva guvernului PSD Grindeanu. Urmează consultări la Cotroceni și procedura de desemnare a unui noi premier. În curând, vom avea un nou guvern PSD, doar că PSD nu va mai avea prea curând o nouă șansă de-a se reforma 🙁
Actualizare, 2:32pm: O idee din această postare a fost reflectată de Balkan Insight 🙂 Tot de-acolo am preluat, mai târziu, imaginea care ilustrează articolul.