Musculiţe de plajă (RO, politic)

. lectură de 4 min

Am scris, în (primă)vara asta, despre conflicte şi erori, unele strategice, altele prosteşti, chiar şi unele simple; despre neajunsuri, defecte, relativism şi rânduială; am ajuns să scriu despre lipsă de dialog, stricăciuni, ură şi dispreţ, despre şanse ratate faţă de idealul meu pentru politica românească… Stând la plajă, realizez că m-am enervat degeaba, mi-e clar că nu aşa se face, dacă vreau să mă eliberez cu adevărat! Scrierile astea, ale mele pe blog, ale altuia la ziar, ale încă unuia pe facebook ori pe twitter, lamentările de la TV şi toate vorbele pe care ni le putem imagina—toate, absolut toate, sunt ca musculiţele de pe plajă…

Oricine a mers la plajă ştie că, mai devreme sau mai târziu, va avea trupul asaltat de musculiţe şi alte gâze; fiinţe exploratorii, acestea ţi se suie pe mâini, pe picioare, te gâdilă, te mai înţeapă; degeaba vrei să le-alungi, vor reveni; degeaba vrei să le extermini, sunt mult mai numeroase decât îţi poţi imagina… La un moment dat, te-apucă isteria, nu mai suporţi, intri în apă, vrei să scapi de musculiţe; mai devreme sau mai târziu, realizezi că singura abordare sănătoasă e să ignori musculiţele şi să te concentrezi pe chestiunile importante—ai venit la plajă ca să stai la soare, să te bronzezi, să te relaxezi, nu să te isterizezi…

Şi pun toate astea într-o oglindă cu multe curburi, care-mi transformă ideile fără prea multă logică, pentru că ştiu că acţiunile şi personajele vor părea incoerente de-aici încolo, dacă le raportăm strict la povestea de mai sus. Nu cred că politicienii aflaţi la guvernare sunt chiar ca la plajă, dar toate vorbele alea îi afectează la fel de mult ca musculiţele de plajă; nu cred că musculiţele din realitate devin vreodată isterice, dar nici conştiente de rezultatul acţiunii lor nu sunt… Faza e că, atâta vreme cât ne concentrăm exclusiv pe plagiate, lovituri de stat, demisii (dez)onorante, numărători din doi în doi, discursuri somnambulice, anchete staliniste ori de-a dreptul războaie civile, tuturor politicienilor le va fi foarte uşor să ne ignore!

Aşa că m-am gândit la o listă de întrebări pentru aniversarea, în acest glorios mijloc de 2012, a 100 de zile + 78 de zile + 40 de zile ale unor guvernări (Ponta, Ungureanu, Boc) în care nu s-a-ntâmplat nimic—evident, din punctul meu de vedere:

  • dlor Ponta, Corlăţean şi Predoiu, câţi bani aţi investit anul ăsta în pregătirea intrării în vigoare a noului cod de procedură civilă?, ce garanţii aţi introdus pentru a evita încărcarea justiţiabilului cu sarcini şi cheltuieli suplimentare?, ce economie a adus noul cod civil în 2012, respectiv va aduce noul cod de procedură civilă, în bugetul justiţiei pentru 2013? şi cum anume va fi realocată această sumă pentru intrarea în vigoare a noului cod penal şi a noului cod de procedură penală?
  • dlor Câmpeanu, Boghicevici şi Barbu, câte locuri de muncă aţi creat/stimulat în 2012, cu ce costuri şi cu ce perspectivă de sustenabilitate?, câţi bani aduc la buget, prin impozite şi taxe (directe şi indirecte) aceste noi locuri de muncă?, aţi reuşit să calculaţi de câţi bani va fi nevoie în 2013 pentru acoperirea deficitului de la pensii şi ajutoare sociale?, cum se reflectă acest calcul în proiecţia de buget pentru anul viitor?
  • dlor Georgescu, Drăgoi şi Ialomiţianu, cum aţi stimulat creşterea economică în 2012, cu ce costuri, cu ce „rată de profit”?, care e proiecţia pentru anul viitor?, cum stimulăm atragerea de noi venituri la buget şi tăierea voluntară a cheltuielilor inutile/ineficiente în administraţie?, cum ne asigurăm că vom avea de unde plăti înapoi împrumuturile deja contractate, fără a mai contracta şi economia?, dar bugetarea multi-anuală când ne face şi nouă o surpriză plăcută?!?
  • dle Orban, câte întâlniri de consultări aţi avut/organizat în teritoriu, pe tema programării bugetare europene 2014-20?, unde, când, câţi oameni au participat efectiv la acele întâlniri, câţi alţii v-au scris, câte persoane fizice şi juridice aţi consultat în total?, unde vedem şi noi rezumatele acelor întâlniri, concluziile, motivele pentru care unele propuneri ar putea fi luate în considerare, iar altele nu?, dar rezultatele negocierilor pentru noile obiective finanţabile şi noile programe operaţionale?
  • dna Andronescu, dlor Pop, Mang, Baba şi Funeriu, ce măsuri aţi luat pentru a vă asigura că, în noul an şcolar/academic, toate unităţile de învăţământ sunt echipate (material, uman, procedural) pentru a preveni, depista şi sancţiona toate formele de fraudă academică, atât la nivelul profesorilor, cât şi la cel al elevilor/studenţilor?, cât a costat treaba asta în 2012 şi cât va costa în 2013?, când credeţi că vom începe să vedem rezultatele?

Ia mai puneţi şi voi întrebări, oengiştilor!, că garantat vă pricepeţi la energii regenerabile şi agricultură intensivă, resurse minerale şi împăduriri, sănătate publică şi protecţia drepturilor cetăţeneşti/constituţionale şi câte altele… M-a-ntrebat cineva, într-un comentariu de-acum câteva luni, care e soluţia?, iar eu am răspuns că nu ştiu, că mă mai gândesc… Acum ştiu: soluţia e să nu ne mai isterizăm, ci să punem întrebările dureroase cu calm; să renunţăm noi la statutul de musculiţă de plajă, dacă vrem să fim luaţi în serios; să ne dăm dovada ori măsura propriului profesionalism, înainte de-a acuza lipsa de profesionalism a politicienilor… Cred… Voi?!?

PS Ne spune şi nouă dl Meleşcanu/SRI ce măsuri a luat sau intenţionează să ia împotriva celor care au aprobat infiltrarea unui organ de presă şi-au utilizat informaţiile venite de-acolo?!? Asta se califică la poliţie politică sau nu?!? Ne spune şi nouă dna Kövesi/PÎCCJ ce măsuri a luat sau intenţionează să ia împotriva celor care au aprobat tehnici de investigare suspectate de abuz?!? Asta se califică la încălcarea sau la întărirea statului de drept?!? Ne spune şi nouă dl Danileţ/CSM de ce nu se face el procuror?!? Asta se califică la independenţa justiţiei sau la iresponsabilitatea magistraţilor?!?