Dincolo de simpla concentrare a puterii decizionale de la nivelul Preşedinţiei şi Parlamentului, erorile fostei coaliţii de guvernare (PDL–UDMR–UNPR–GMN) devin îngrozitor de vizibile şi de dureroase când Guvernul, Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului încep să-şi bată capul cu ascunderea gunoiului sub preş—pentru că au făcut nişte greşeli cu efecte pe termen lung 🙁 Ştim cu toţii că politicienii noştri (ne)luminaţi au decis ca, atunci când se ridică o excepţie de neconstituţionalitate în faţa unei instanţe, să nu se mai suspende judecata cauzei până la decizia CCR. Scandalul pensiilor, izbucnit înaintea moţiunii de cenzură, a scos la iveală o nouă argumentaţie trasă de păr, conform căreia deciziile CCR nu ar putea retroactiva…
Rezultatul ar fi aşa:
- eşti acuzat de ceva şi te duci în instanţă, încrezător că acuzele sunt nedrepte;
- arăţi că legea în baza căreia eşti acuzat are elemente de neconstituţionalitate;
- depui excepţia de neconstituţionalitate şi aştepţi, cuminte, decizia CCR;
- eşti condamnat în instanţă, pe baza unei legi despre care încă nu ştim dacă-i okay;
- afli că excepţia ridicată de tine a primit un termen şi va fi soluţionată în curând;
- execuţi sau începi să execuţi sancţiunea din condamnare, încrezător în dreptatea ta;
- afli că decizia CCR ţi-a dat dreptate, deci nu-i okay c-ai fost acuzat şi condamnat şi executat;
- mori cu dreptatea de gât, executându-ţi sancţiunea, că „deciziile CCR nu ar putea retroactiva”…
Cu alte cuvinte, în cazul ăsta, Guvernul Boc a făcut o măgărie ca să aducă mai mulţi bani la buget; şi-a făcut-o prin OUG, ca să evite controlul parlamentar. A evitat controlul parlamentar pentru că era destul de greu să mobilizeze coaliţia; şi n-avea rost, fiindcă mai important era controlul constituţional. CCRputea mobiliza majoritatea, acoperind sub propriul preş gunoiul Guvernului, şi-a şi făcut-o, cu o decizie bună, dar motivată prost—iar motivaţia şi efectele ei ne vor da dureri da cap! Ar fi trebuit să te apere AvP, însă n-aude, nu-i pute, aşa că-ţi aruncă un praf în ochi despre stafilococ 🙁 Parlamentul i-a numit pe toţi în funcţii, dar nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase—te face din vorbe cu pseudo-taxarea marilor averi… Iar Preşedinţia mai varsă o lacrimă, la mişto, despre românii din Timoc, că oricum n-ar fi avut cum interveni la OUG, că numai legile se promulgă la Cotroceni 😛
Iar jocul ăsta se poate repeta şi-n alte cazuri—cel mai teamă mi-e mie de privatizări, de încredinţări directe, de orice fel de îngrădiri ale drepturilor tale/mele fundamentale, mai ales de sistemul de vot şi de finanţarea campaniilor electorale, ca să nu mai zic şi de educaţie şi sănătate, că totul se întoarce la buget, măsuri fiscale şi incapacitatea actualei clase politice de-a stimula crearea de noi locuri de muncă… Cine şi ce are de pierdut din toată ciorba asta? Tu, votantul captiv al unui sistem politic incapabil (nedoritor?) să-nţeleagă cum îşi bate singur cuie-n talpă! Ce ai tu de pierdut?!? Timp şi bani, decât! 🙁 De ce nu-nţelege sistemul? Pentru că nu pe el îl doare cuiul ăla, bătut în talpă, ci pe tine! Cum, care talpă?!? Talpa în care te doare e chiar buzunarul, portofelul sau contul tău din bancă, de unde plăteşti oalele sparte de statul român, prin taxe şi impozite mai mari de la an la an, pentru că succesiunea de mai sus are o continuare, rezultatul final putând arăta cam aşa:
- decizi că nu vrei să mori cu dreptatea de gât, ci ţi-o cauţi la CEDO;
- primeşti o decizie prin care eşti pus în situaţia anterioară acuzelor şi eşti şi despăgubit;
- execuţi statul român şi, după nişte reeşalonări, primeşti bănuţii, crezând că ţi-ai găsit dreptatea;
- între timp, şi tu plăteşti, alături de noi toţi, taxe şi impozite care să acopere astfel de despăgubiri…
Decidenţii de la Guvern, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului, Parlament şi Preşedinţie, deşi ei au dat naştere întregii complicaţii, prin (non)deciziile lor, nu plătesc nimic—dimpotrivă, mai primesc un mandat de demnitar, mai primesc o maşină la scară, mai primesc o sumă forfetară din care să-şi angajeze o rudă mai sărmană, de la ţară… Pentru că tu le dai votul, iar ei n-au niciun motiv să repare statul defect şi să-ţi pună la dispoziţie un stat de drept 🙁 Tu le mai dai un vot, iar ei (ţi-o) mai trag o data… Nu aştepţi „mântuirea” de la Guvernul Ponta, cu un mandat de numai 5-7 luni, nu-i aşa?!? Aşa încât te-ntreb din nou, tu ce ideal ai şi ce eşti dispus să dai pentru a-l atinge/obţine?!? Cât timp mai stai pe post de ţintă în acest poligon de trageri?!?