You've successfully subscribed to Codru Vrabie
Great! Next, complete checkout for full access to Codru Vrabie
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Provocare la reprezentare (RO)

Provocare la reprezentare (RO)

. 2 min read

În urmă cu mai bine de 10 ani, am coordonat un proiect din care a rezultat prima lege românească antidiscriminare. [Chiar glumeam, la un moment dat, c-am lucrat proiecte antitrafic (de persoane), antidiscriminare, anticorupție, deci sigur sunt antisistem 😉 ] Am mai făcut și training despre (anti)discriminare, dar simțeam nevoia să și construiesc, nu doar să „restricționez.” În 2008, am ținut un training despre procedura legislativă pentru liderii comunităților de romi; din 2009, m-am alăturat unui program NDI privind participarea politică a romilor.

sursa imaginii: emisiunea Bariere din 7 aprilie 2011

Mă bucur c-am cunoscut oameni frumoși și interesanți, alături de care cred că se poate construi! Primăvara trecută, am identificat portița legală prin care ar putea crește reprezentarea politică a romilor, mai cu seamă la nivel parlamentar, iar Florin Priboi a preluat și cercetat tema, ceva mai detaliat. În urmă cu o lună, Florin a prezentat rezultatele preliminare ale cercetării sale, în cadrul unei conferințe organizate de NDI la Palatul Parlamentului, iar eu m-am bucurat să pot modera discuțiile. Vreo două săptămâni mai târziu, am fost invitați împreună la emisiunea Bariere a Laviniei Stoica, pentru a dezvolta subiectul.

Provocarea constructivă pe care i-am lansat-o etniei rome, în cadrul conferinței din 15 martie, se referă la depășirea condiției de minoritate care nu poate depăși pragul electoral: Cred că există suficiente resurse în cadrul etniei pentru a beneficia de mai mult decât un singur deputat în Parlament și, prin extensie, de-a avea acces la procesele decizionale prin care nevoile și aspirațiile romilor să primească răspunsuri adecvate. Cel puțin 3 soluții se pot prefigura, în condițiile actualei legislații electorale:

  • conștientizarea/mobilizarea formațiunilor politice rome, a resurselor financiare latente și a votanților „răzlețiți” pentru trecerea pragului electoral (atenție la pragul alternativ, prevăzut de art. 47, alin. 2, lit. c) din legea 35/2008), similar cu modelul maghiar;
  • atragerea/deschiderea formațiunilor politice dominante/majoritare către includerea unor candidați romi pe poziții sau în colegii eligibile, ținând cont de configurația etnică/demografică a colegiilor și de comportamentul electoral previzibil, educat sau stimulat;
  • negocierea/unificarea formațiunilor politice minoritare într-o „Uniune Democrată a Minorităților din România,” cu un bazin electoral potențial dublu față de actuala UDMR, respectiv cu un index pivotal mult mai atractiv/influent.

Chiar dacă Turambar e mai abraziv în limbaj și mai sceptic în așteptări, rămâne de văzut dacă provocarea asta poate fi îndeplinită/depășită într-un an, doi, 10 sau 20… Mie mi-e evidentă emanciparea crescândă a etniei rome și sper, din tot sufletul, să nu apară vreun nou accident istoric care să-i blocheze, încă o dată, drumul spre bunăstare/integrare/modernizare. Cred că rolul cel mai important în acest proces le revine liderilor romi, mai ales celor economici/oamenilor de afaceri de etnie romă. Eu le reamintesc că alegerile din 2012 se apropie cu pași repezi, le urez succes și îi asigur de tot sprijinul meu!