Rânduiala vs. alandala (RO, personal)

. 3 min read

Ajung eu la Bruxel, liniştit, cu gândul de-a mă vedea cu prietenii pe care nu i-am mai văzut de mult; ba chiar am plăcerea să descopăr că mulţi alţii s-au aşezat pe-aici, în ultima vreme, aşa încât surprizele se ţin lanţ 🙂 Toate bune şi frumoase până când, inevitabil, sunt întrebat şi ce se-ntâmpla în România—desigur, pe un ton mai degrabă amuzat şi curios, decât îngrijorat sau înciudat, că nici prietenii mei nu sunt chiar Barroso 😉 Iar eu le spun că singura mare diferenţă e că, spre deosebire de rânduiala cumsecade a Bruxelului, la Bucureşti domneşte neghiobia alandala 🙁 În rest, oamenii sunt la fel, se-mbracă, se poartă, ba chiar zâmbesc la fel!

sursa foto: arhiva personală; Place Louise

Singurul detaliu care mi-a atras atenţia e numărul mare de femei gravide pe care le-am văzut pe stradă—şi mă gândesc că-i firesc să faci copii într-o lume care se află-n bună rânduială, adică predictibilă şi stabilă, în timp ce mi se pare un act de mare curaj să faci copii într-o lume alandala… Dar politica românească stă şi sub semnul neghiobiei, din păcate: Citind ştirile la cafeaua de dimineaţă (mulţam de aplicaţie, Mihnea), mă pocnesc în moalele capului 2 titluri Mediafax şi un telefon Digi24—ţinând cont şi de diferenţa de fus orar, vă puteţi imagina buimăceala 🙂 Le iau în ordine:

  • Băsescu spune că n-a vrut să candideze pentru al doilea mandat, dar l-au convins tovarăşii săi?!? Eu mi-aduc aminte cum s-a războit el cu dna Bărbulescu, îndemnată de colegi, cu dna Dumitrescu, la rândul ei convinsă de prieteni politici… Dacă nici Băse nu-şi mai asumă deciziile, înseamnă că şi el a fost învins de sistem!
  • Ponta neagă nişte detalii dintr-un acord, dar întrebarea este de ce-a simţit nevoia să semneze acordul?!? Când a avut nevoie, s-a întâlnit şi a semnat (?) angajamente care-i serveau interesele; acum, ce interes are faţă de militarii disponibilizaţi, rezervişti, pensionari, revoluţionari, sindicalişti din educaţie şi justiţie, respectiv semnalizatori rutieri?!? Dacă n-a făcut niciun gest din care să se-ntrevadă măcar intenţia de-a pune-n practică angajamentele din februarie, de ce-ar fi mai credibil în privinţa celor din iulie?!?
  • Goana după audienţă/rating mă face să-mi pun întrebări serioase cu privire la discernământul unor redacţii de ştiri: de ce s-ar apuca un deţinut să ameninţe un membru CCR?, de ce-ar face asta chiar în ziua în care CCR decide asupra suspendării?, cum ar putea un deţinut să facă asta?, ce relevanţă are profilul ADN în „probarea ştiinţifică” a unei ameninţări transmise printr-un mesaj?, era un mesaj telefonic, SMS, email, bileţel, trimis prin porumbel?, cât să mai aşteptăm clarificarea dacă „ştirea” din 6 iulie era ştire, conţinând răspunsuri la întrebările standard who? did what? to whom?, when?, where?, why? and how?, şi cât timp vom mai auzi că poliţia e plină de pungaşi?

Aşadar, neghiobie alandala pe toată linia, vizibilă din numai 3 teme! Nici nu mă mai obosesc să explic de ce mie mi se par reprezentative, de ce-mi permit să fac generalizări pornind de la ele—ça vaut pas la peine!, că tot sunt la Bruxel şi-mi redescopăr franceza uitată… Să mai explic de ce e alandala şi de ce e neghiobie?!? Nu, am lucruri mai bune şi mai importante de făcut! Asta e opinia mea, sunt liber s-o gândesc şi s-o exprim! Dacă, prin lucrurile pe care le gândesc, le spun şi le fac, reuşesc să mai elimin din neghiobie sau din dezordine, bine-de-bine; dacă nu, măcar am la-ndemână lecţia că nu merită osteneala să mai îmbunătăţeşti nimic—lumea are rânduiala ei: o accepţi şi trăieşti în armonie sau o conteşti şi trăieşti alandala…