You've successfully subscribed to Codru Vrabie
Great! Next, complete checkout for full access to Codru Vrabie
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Rânduiala vs. alandala (RO, personal)

Rânduiala vs. alandala (RO, personal)

. 3 min read

Ajung eu la Bruxel, liniştit, cu gândul de-a mă vedea cu prietenii pe care nu i-am mai văzut de mult; ba chiar am plăcerea să descopăr că mulţi alţii s-au aşezat pe-aici, în ultima vreme, aşa încât surprizele se ţin lanţ 🙂 Toate bune şi frumoase până când, inevitabil, sunt întrebat şi ce se-ntâmpla în România—desigur, pe un ton mai degrabă amuzat şi curios, decât îngrijorat sau înciudat, că nici prietenii mei nu sunt chiar Barroso 😉 Iar eu le spun că singura mare diferenţă e că, spre deosebire de rânduiala cumsecade a Bruxelului, la Bucureşti domneşte neghiobia alandala 🙁 În rest, oamenii sunt la fel, se-mbracă, se poartă, ba chiar zâmbesc la fel!

sursa foto: arhiva personală; Place Louise

Singurul detaliu care mi-a atras atenţia e numărul mare de femei gravide pe care le-am văzut pe stradă—şi mă gândesc că-i firesc să faci copii într-o lume care se află-n bună rânduială, adică predictibilă şi stabilă, în timp ce mi se pare un act de mare curaj să faci copii într-o lume alandala… Dar politica românească stă şi sub semnul neghiobiei, din păcate: Citind ştirile la cafeaua de dimineaţă (mulţam de aplicaţie, Mihnea), mă pocnesc în moalele capului 2 titluri Mediafax şi un telefon Digi24—ţinând cont şi de diferenţa de fus orar, vă puteţi imagina buimăceala 🙂 Le iau în ordine:

  • Băsescu spune că n-a vrut să candideze pentru al doilea mandat, dar l-au convins tovarăşii săi?!? Eu mi-aduc aminte cum s-a războit el cu dna Bărbulescu, îndemnată de colegi, cu dna Dumitrescu, la rândul ei convinsă de prieteni politici… Dacă nici Băse nu-şi mai asumă deciziile, înseamnă că şi el a fost învins de sistem!
  • Ponta neagă nişte detalii dintr-un acord, dar întrebarea este de ce-a simţit nevoia să semneze acordul?!? Când a avut nevoie, s-a întâlnit şi a semnat (?) angajamente care-i serveau interesele; acum, ce interes are faţă de militarii disponibilizaţi, rezervişti, pensionari, revoluţionari, sindicalişti din educaţie şi justiţie, respectiv semnalizatori rutieri?!? Dacă n-a făcut niciun gest din care să se-ntrevadă măcar intenţia de-a pune-n practică angajamentele din februarie, de ce-ar fi mai credibil în privinţa celor din iulie?!?
  • Goana după audienţă/rating mă face să-mi pun întrebări serioase cu privire la discernământul unor redacţii de ştiri: de ce s-ar apuca un deţinut să ameninţe un membru CCR?, de ce-ar face asta chiar în ziua în care CCR decide asupra suspendării?, cum ar putea un deţinut să facă asta?, ce relevanţă are profilul ADN în „probarea ştiinţifică” a unei ameninţări transmise printr-un mesaj?, era un mesaj telefonic, SMS, email, bileţel, trimis prin porumbel?, cât să mai aşteptăm clarificarea dacă „ştirea” din 6 iulie era ştire, conţinând răspunsuri la întrebările standard who? did what? to whom?, when?, where?, why? and how?, şi cât timp vom mai auzi că poliţia e plină de pungaşi?

Aşadar, neghiobie alandala pe toată linia, vizibilă din numai 3 teme! Nici nu mă mai obosesc să explic de ce mie mi se par reprezentative, de ce-mi permit să fac generalizări pornind de la ele—ça vaut pas la peine!, că tot sunt la Bruxel şi-mi redescopăr franceza uitată… Să mai explic de ce e alandala şi de ce e neghiobie?!? Nu, am lucruri mai bune şi mai importante de făcut! Asta e opinia mea, sunt liber s-o gândesc şi s-o exprim! Dacă, prin lucrurile pe care le gândesc, le spun şi le fac, reuşesc să mai elimin din neghiobie sau din dezordine, bine-de-bine; dacă nu, măcar am la-ndemână lecţia că nu merită osteneala să mai îmbunătăţeşti nimic—lumea are rânduiala ei: o accepţi şi trăieşti în armonie sau o conteşti şi trăieşti alandala…