You've successfully subscribed to Codru Vrabie
Great! Next, complete checkout for full access to Codru Vrabie
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
#IDUAI #RTKD Dreptul de a şti (RO)

#IDUAI #RTKD Dreptul de a şti (RO)

. 1 min read

Ieri a fost Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti—sau a Accesului la Informaţii de Interes Public. În urmă cu 6 ani, alături de o echipă fantastică de voluntari, am lansat prima variantă a portalului de acces la informaţii NuVăSupăraţi.info, construit pe baza Legii 544/2001. Între timp, portalul a ajuns la a patra sau a cincea variantă (din punct de vedere tehnic), ba chiar a făcut şi un pui (sau a primit un frăţior) dincolo de Prut, unde există portalul similar VreauInfo.md 🙂

Zilele-astea, însă, ce-aş vrea eu să ştiu nu se poate afla prin solicitări de acces la informaţii, pentru că are legătură mai degrabă cu motivaţiile personale ale unor decizii politice. Aşa ceva nu apare scris în documentele oficiale sau în seturile de date produse de instituţiile publice. De-asta nici nu m-am agitat prea tare, ci mi-am văzut de treaba mea, că-ncepe o toamnă aglomerată, cu multe acţiuni şi evenimente.

Rămân cu un mare regret—că încă nu-nţeleg care-s motivele pentru care s-a luat decizia politică de-a permite organizarea unui referendum inutil, cu efecte discriminatorii. [Aş vrea să votez «nu», pentru că asta-mi spune simţul datoriei; dar e foarte probabil că nu voi merge la vot, pentru că nu mă lasă conştiinţa.] Poate că nu e cazul să-nţeleg. La fel, poate că nu e cazul (sau momentul?) să-nţeleg de ce nişte oameni (inclusiv politicieni), foarte mişto în sinea lor, au ajuns să-şi irosească talentele, abilităţile şi cunoştinţele în proiecte evident perdante sau (chiar câştigătoare de-ar fi, pe termen scurt) contrare progresului/dezvoltării.

sursa ilustraţiei: FOIAnet