Una caldă, una rece (RO, îndârjit)

Una caldă, una rece (RO, îndârjit)

. lectură de 1 min

Aseară, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) a anunţat că urmează să revină în România şi Bulgaria, de unde plecase în 2008 şi, respectiv, 2004. Vestea e bună, pentru că aveam nevoie de ei, pentru că nu i-am înţeles de ce-au plecat. Dar e şi proastă, pentru că-nseamnă că România face evidenţi paşi înapoi, dacă e nevoie de RFE/RL pentru a reechilibra balanţa în materie de democraţie, justiţie, supremaţia legii/stat de drept, separaţia puterilor, respect pentru drepturi şi libertăţi...

La începutul anului, simţeam că urma să-mi dedic anul 2018 drepturilor şi libertăţilor, mai cu seamă valorii din art. 1 al CDFUE:

Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată şi protejată.

Şi lucrurile se leagă, pentru că-n februarie-martie am început discuţiile cu Paul şi cu Mihnea despre proiectul Telegraful, găzduit de Asociaţia Curaj Înainte. În mintea mea, conexiunea dintre CÎ şi RFE/RL merge dincolo de coloana sonoră a Rapsodiei Române.

În aprilie, am lansat seria de pocasturi Ipoteze în căşti, cu care sper că le vom aduce alinare demnităţii cetăţenilor, oriunde s-ar afla—mă refer la cei care gândesc şi acţionează ca oameni ai cetăţii, atenţi la treburile publice, aşa cum scrie şi în art. 31 din Constituţie.

Aşadar, pentru demnitate, libertate, guvernare democratică, deschisă şi responsabilă, zic s-avem curajul de-a face pasul înainte, folosind fiecare punct de sprijin pe care viaţa ni-l oferă! Că-i evident că ne-a ajuns blestemul chinezesc şi trăim vremuri mult mai interesante decât ne-am închipuit vreodată...

sursa foto: RFE/RL