Ieri, la prânz, am încheiat o serie de 4 sesiuni de training pentru consilieri locali de etnie romă, de la toate partidele, mai ales de la nivelul comunelor—din niște locuri pe care nu obișnuim să le observăm pe hartă. Fiecare de câte 3 ore. Răsfirate pe parcursul unei luni și jumătate. La final, am avut satisfacția că ne-am simțit bine împreună, c-am reușit să depășim dificultățile tehnice ale conexiunii prin internet, pandemia, chiar și provocările din calendar. Cursanții mi-au spus că le-a prins bine, c-au învățat lucruri noi, bune și utile. Sunt încântat! 🙂
Am început „aventura” asta prin 2008-09, alături de NDI—National Democratic Institute. Aproape în fiecare an, de obicei primăvara, ne adunam pentru câteva zile, să discutăm despre atribuțiile consilierului local și eventuale modalități inovatoare de-a soluționa problemele cu care se confruntă ei, în comunitățile lor. Am mai făcut cursuri similare și cu ACDR, REF, Agenția Împreună. Cu NDI, am mai făcut treaba asta și pentru consilieri locali de gen feminin (pe la începutul anilor 2010). Anul trecut, am reușit să organizăm cursul ăsta în februarie, înainte de izbucnirea pandemiei.
Am mai scris și la final de ianuarie despre cursurile „politice” pe care le susțin. Ieri, însă, m-am simțit împlinit! Poate pentru că era soare afară; poate pentru că am reușit să transfer cu succes în online un exercițiu pe care obișnuiam să-l fac în sală (și care-mi place mie tare mult); poate pentru că am simțit bucuria sărbătorii de 8 aprilie; poate pentru că am văzut pe ecran fețele zâmbitoare ale cursanților, pline de speranța că vor putea rezolva niște probleme, pline de încrederea că au dobândit abilități și cunoștințe care-i vor ajuta să ofere soluții în comunitățile lor.
M-am bucurat tare mult că, în sesiunea despre bugetul local, am putut aduce în fața cursanților de-acum un absolvent din urmă cu vreo 10 ani. La vremea aia, omul era „doar” consilier local, la primul mandat; acum, e primar la al treilea mandat!; și e un model, un exemplu că se poate! Nu-mi arog eu merite deosebite, însă vreau să subliniez că genul ăsta de instruire e necesar și util. E o investiție care dă roade, dacă știi să aștepți. Vorba 'ceea, cel mai bun moment pentru a sădi o pădure a fost acum 30 de ani; al doilea moment bun e chiar acum! 🙂 Investiția în instruire aduce bunăstare, dezvoltare, sustenabilitate...
Cu participanții din această serie de cursuri, am discutat despre atribuțiile unui consilier local și relația cu primarul ori cu secretarul, despre conflicte de interese și incompatibilități, despre transparență în cheltuirea banilor publici, despre participarea publicului la procesele decizionale, despre negociere și cooperare în formarea unor coaliții care să susțină proiectele de acte normative care creează cadrul de soluționare a problemelor de la nivel local. Sunt foarte bucuros că programul mai conține și conversații despre accesul la informații, despre tehnici de comunicare, despre elaborarea actelor normative. Sunt convins că și ceilalți traineri din program trăiesc sentimente similare de satisfacție 🙂
PS Câteva ore mai târziu, mi-am dat seama că meseria asta mă face fericit 🙂 Și sunt extrem de recunoscător că am șansa asta nemaipomenită: să ajut oamenii să învețe!
Actualizare, 25 aprilie: În urmă cu două zile, am mai încheiat un curs online, foarte fain, despre tehnici de advocacy. De data asta, pentru organizații care se ocupă de prevenirea și combaterea traficului de persoane. Din nou, m-am simțit extrem de mulțumit de rezultatele muncii mele. Din nou, m-am simțit recunoscător că pot face meseria asta!
sursa ilustrației: prezentarea de la ultimul curs cu NDI; omulețul desenat acolo e opera unui cursant din programul Lideri pentru Justiție, 2019 (se vede într-un detaliu, aici)