Tehnică & Procedură (RO)

Tehnică & Procedură (RO)

. lectură de 3 min

În urmă cu foarte mulţi ani de zile, mi-am promis eu în barbă nişte lucruri. Şi-am constatat, de-a lungul timpului, că e foarte bine să mă ţin de ele. De exemplu, mi-am promis că voi face tot ce ţine de mine să răspund pozitiv, dacă (sau atunci când) mi se cere să livrez vreun training pentru elevi sau studenţi, pentru diverse categorii defavorizate sau pentru orice fel de decidenţi. Desigur, dacă mă pricep pe subiect. Răspund pozitiv—adică facem cursul, îl ţinem, îmi fac timp pentru asta, pentru că mi se pare o prioritate.

Grupurile listate mai sus pot părea teribil de eterogene—şi chiar sunt! Pentru elevi sau studenţi, răspund prezent fiindcă eu cred că-i bine să aibă acces la puncte de vedere diferite; studiile pe care le-am făcut în străinătate mi-au oferit mie astfel de puncte de vedere diferite, aşa încât le pot transmite şi eu mai departe, că merită efortul! Pentru categoriile defavorizate, răspund prezent fiindcă eu mă consider norocos; dacă măcar un participant de la cursurile mele reuşeşte să iasă din zona sau condiţia de marginalizare ori defavorizare, înseamnă c-am reuşit să dau mai departe un pic din norocul meu, deci merită efortul!

Cu decidenţii, situaţia e un pic deosebită: Îmi petrec atât de mult timp criticând deciziile politice, încât mi se pare corect să profit de orice ocazie aş avea pentru a mă întâlni cu decidenţii—să le arăt perspectiva mea, cadrul ori modul meu de gândire, să mă asigur că ei înţeleg de unde vine critica mea şi de unde vin sugestiile mele (care, de multe ori, par mult prea ambiţioase). Da, cu ei fac şi un pic de advocacy. Dacă mai avem încă un dram de noroc, un astfel de cursant/decident ar putea ajunge în situaţia de-a aplica ce învaţă de la mine, spre beneficiul elevilor sau studenţilor, al persoanelor defavorizate sau chiar al bunăstării noastre, a tuturor, deci sigur merită efortul!

Prin urmare, vestea este că, ieri, am ţinut un curs online, despre tehnica legislativă şi procedura legislativă, pentru grupul parlamentar USR PLUS din Senat. Am mai făcut ceva similar şi acum 4 ani (inclusiv pentru grupul de la Camera Deputaţilor). Apreciez tare mult că n-au luat personal criticile mele din trecut, ci că au avut deschiderea de-a învăţa despre subiectele astea dintr-o altă perspectivă. Sper să ne folosească tuturor ideile şi materialele pe care le-am pus la dispoziţia lor, adică îmi doresc ca acest curs să aibă impactul scontat. Eu cred că merită efortul! Şi de-asta nu renunţ la ce mi-am promis în barbă 😉

PS1 Oferta mea de training rămâne deschisă pentru orice alt partid—numa' să mă pricep pe subiect. Cu parlamentarii PSD, ALDE şi PNL m-am întâlnit ultima dată în 2017; cu cei de la UDMR în 2015. Dar măcar cu consilierii locali de la aproape toate partidele mă-ntâlnesc aproape an de an, din 2009 încoace. Vorba 'ceea, bate şi ţi se va deschide; cere şi ţi se va da 😉 Singura condiţie pe care o pun este transparenţa: să vorbim deschis despre întâlnirile noastre de la curs, să nu ţinem cursurile astea în secret.
PS2 În perioada asta, câţiva miniştri USR PLUS au dat cu bâta-n baltă pe diverse subiecte de interes public, inclusiv tragedia din spital. Nu le-am discutat ieri, că n-am vrut să deraieze cursul. Nici nu le-am comentat public, prin social media, pentru că am obosit să comentez declaraţii deplasate. Aştept să vină cu idei de construcţie, de substanţă, că de nimicuri sunt deja sătul!

sursa ilustraţiei: prezentarea mea de ieri, pe baza cursurilor de filozofie juridică din facultate (circa 1997)