Da, am inventat un cuvânt cu sonorități orientale: «retmege» pare să vină din aceleași zone lingvistice cu zefleme, ghiuzleme, bidine, canape, dușume, derbede, haimane, pătlăge etc.—înțelegeți voi 😉 Însă textul de azi este despre politică și, cumva, despre ideologie—nu despre etimologie. Ca de multe ori înainte, mă pun și azi de-a curmezișul „bulei” în care mă aflu pe social media, pentru că mi se pare că avem nevoie să conștientizăm unde anume e răul cel mai mic—acela pe care am fost nevoiți să-l alegem în decembrie și cu care suntem nevoiți să-nvățăm să conviețuim până la viitoarele alegeri.
A trecut Congresul PNL și nici nu mai are importanță dacă a fost sau nu o șaradă, o mascaradă, o batjocură sau vreo adevărată „lumină” în peisajul politic românesc. Nici înainte de-a fi organizat nu avea importanță, întrucât situația politică era bel.., ăh, defectă încă de la formarea Guvernului Cîțu. Acum, n-avem altceva de făcut: așteptăm deznodământul din Parlament, să vedem dacă dl Cîțu rămâne la cârma Guvernului, pentru cât timp și în ce condiții. Eu prevăd că pentru scurt timp și că-n cele mai proaste condiții pentru noi, oamenii obișnuiți, da' nici asta nu pare să aibă prea mare importanță...
Recunosc că mi-e dor de timpurile când PNL însemna un partid deschis la minte și „progresist,” care știa să se discute cu experți înainte de-a lua decizii, care avea în sânge conceptul de consultare cu stakeholderi și ideea de planificare strategică. De exemplu, mi-e dor de Mona Muscă, așa cum era ea înainte de campania electorală din 2004 (pentru că, în acea campanie, a cam sărit calul cu retorica anti-PSD; apoi, odată devenită ministru, s-a pierdut și ea 🙁). Țin minte cu mare plăcere întâlnirile de la Sinaia, susținute de Fundația Naumann pentru Libertate, pentru că acolo chiar se discutau politici publice, nu manțocării ieftine.
Cred că atunci și acolo, în preajma Monei, la o astfel de consultare cu societatea civilă (adică acum mai bine de 15 ani!), am întâlnit-o pentru prima dată pe Alina Gorghiu. Adică eu trăiesc cu impresia că Alina a avut rădăcini curate, măcar din perspectiva modului de-a face politică—în primul rând pentru oameni și-abia apoi pentru partid. Iar motivul pentru care o evoc aici pe Alina e tocmai că, după Congresul de săptămâna trecută, ea face parte din ceea ce numesc eu «retmegeul» de la PNL. Și prezența ei acolo e importantă (cu tot acest istoric), întrucât poate fi unica pavăză împotriva unei transformări nefaste a PNL într-un partid iliberal.
Așadar, ce este un «retmegeu»? Pare un cuvânt cu origini turcești sau orientale, nu-i așa? Exact așa am intenționat, în momentul în care l-am creat! Doar liberalii au «retmegeu»; și doar după acest Congres; însă conceptul nu e nou în politica de la noi, pentru că și alte partide au avut (sau încă au) structuri echivalente—dar care nu pot primi așa o denumire sugestivă, din motive de circumstanță. Ei, bine, «retmegeul» este o structură foarte volatilă (și personală) a PNL-ului, care s-ar putea să nu se întrunească niciodată—dar în sânul căreia s-ar putea naște politicile PNL pentru relația dintre statul român și cetățenii sau locuitorii săi.
Cu alte cuvinte, toate subiectele care-s de interes pentru mine, despre separația puterilor în stat, supremația legii, independența și funcționarea justiției (inclusiv organizarea parchetelor și numirea procurorilor-șefi), drepturile și libertățile fundamentale, vaccinarea anti-covid, căsătoriile gay, protecția minorităților, legile electorale, transformarea digitală, comasarea unităților administrativ-teritoriale, dezvoltarea durabilă (și schimbările climatice), educația religioasă în școli, locuințele sociale, învățarea pe parcursul vieții (pentru adulți), refugiații și migranții, până și (anti)corupția, transparența decizională, accesul la informații de interes public ori datele deschise, dreptul de asociere și libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de petiționare—toate acestea se află, din punct de vedere ideologic, strict în mâinile «retmegeului», atâta vreme cât PNL rămâne partenerul major al coaliției de guvernare și deține funcția de Prim-Ministru al Guvernului.
«Retmegeul» e un cuvânt pe care l-am construit de la inițialele eR, Te, eM și Ge ale vicepreședinților liberali Florin Roman (responsabil cu administrația, ordinea publică și siguranța cetățeanului), Alin Tișe (justiție și drepturi cetățenești), Alexandru Muraru (cultură, culte, minorități) și Alina Gorghiu (drepturile omului, protecția minorităților etnice, religioase și a grupurilor vulnerabile de orice natură). Domeniile din paranteze sunt exact așa cum au fost transcrise de Agerpres, după Congres (bine, Consiliu Național, dacă e să fim pedanți). Ei, cum vi se pare?!? Pe mine m-a trecut un fior înghețat pe șira spinării, pentru că riscul ca acest grup de 4 oameni să primească (ori să obțină) puteri discreționare e foarte mare; iar, apoi, riscul să alunece (cu întreg partidul—și cu Statul, la pachet) către iliberalism e literalmente înfiorător! 🙁
În acest grup s-ar putea decide linia ideologică a PNL pentru toate subiectele de politici publice despre care eu sunt interesat. Dacă PNL rămâne la guvernare, cu un rol major în coaliție și în majoritatea parlamentară, există riscul ca toate aceste subiecte, dragi mie, să fie afectate de iliberalism. Deși Alina Gorghiu a derapat rău de tot în ultimele săptămâni, ea rămâne singura șansă pentru a-i ține un pic în frâu pe ceilalți colegi din «retmegeu». Aici, cu adevărat, este vorba de-a alege să susții răul cel mai mic 🙁 Mi-e teamă să nu ajungă și ea să fie îmbrâncită, pentru c-ar putea deveni ținta misoginismului chiar în interiorul partidului.
În fine, vreau să spun că «retmegeul» poate compune politici ieftine, de inspirație oriental-manelistă, care să nu dureze în timp (cam tot așa cum au eșuat, măcar parțial, Nicolicea, Iordache, Nicolae și Toader de la PSD-ALDE), sau poate să producă niște grozăvii de politici solide, cu structură de autoritarism turcesc, din care să nu ne mai scoată nimeni. Și, din aceste motive, am ales această denumire de zeflemea (auzi, «retmegeu»!) pentru acest grup de vicepreședinți PNL. Sper că UDMR și USRPLUS vor avea înțelepciunea să se retragă în opoziție, pentru a ne salvgarda drepturile și libertățile, așa cum scriam încă din 7 decembrie și 9 decembrie. Iar, la pachet, va fi nevoie s-o sprijinim și s-o consiliem pe Alina!—oricât de puțin ne-ar plăcea asta...
sursa foto: arhiva personală, Sinaia, august 2021